Μετεωρίτης έκανε τη νύχτα μέρα στην Αττική προκαλώντας δέος και αναστάτωση στους κατοίκους μέχρι την Πελοπόννησο
Τα ξημερώματα της Δευτέρας 10 Φεβρουαρίου, ένα φλεγόμενο αντικείμενο φώτισε τον ουρανό, προκαλώντας δέος και αναστάτωση σε κατοίκους της Αττικής και πολλούς περιοχών της Πελοποννήσου, ιδιαίτερα στην Κορινθία. Το εντυπωσιακό φαινόμενο, που σύμφωνα με εκτιμήσεις για μετεωρίτη, καταγράφηκε από κάμερες και προκάλεσε ενδιαφέρον από επιστήμονες και πολίτες.
Μετεωρίτης έκανε τη νύχτα μέρα στην Αττική – Η καταγραφή του φαινομένου
Ο Θοδωρής Κολυδάς, γνωστός μετεωρολόγος, έκανε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το αστρονομικό αυτό φαινόμενο, συνοδεύει το βίντεο από την κάμερα του Μετεωρολογικού Σταθμού Αχαρνών, στο Μενίδι. Στις καταγραφές φαίνεται καθαρά η στιγμή που το αντικείμενο εισέρχεται στην ατμόσφαιρα, σχηματίζοντας μια λαμπερή ουρά φωτός πριν χαθεί στον ορίζοντα.
Σύμφωνα με τον κύριο Κολυδά, η λάμψη του μετεωρίτη έγινε ορατή σε μεγάλο μέρος της κεντρικής Ελλάδας, γεγονός που δείχνει ότι το αντικείμενο είχε σημαντικό μέγεθος και εισήλθε στην ατμόσφαιρα με υψηλή ταχύτητα.
Τι λένε οι ειδικοί
Οι πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών αναφέρουν ότι πρόκειται πιθανότατα για έναν μικρό μετεωρίτη ή διαστημικό σκουπίδι που εισήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης και διαλύθηκε πριν φτάσει στην επιφάνεια. Οι μετεωρίτες που καταφέρνουν να φτάσουν μέχρι το έδαφος είναι σπάνιοι, καθώς συνήθως διασπώνται σε μικρότερα κομμάτια και καίγονται κατά την είσοδό τους.
«Στην πρωινή μας ενημέρωση για τον καιρό συζητήσαμε μεταξύ άλλων και τις αναφορές που είχαμε από ορισμένους πιλότους για μια μεγάλη λάμψη που είδαν πάνω από την χώρα μας γύρω στα ξημερώματα.
Αδιάψευστος μάρτυρας το video που τράβηξε η Web Camera του καλού φίλου κ. Βαγγέλη Ν. Μαρκουλή που είναι ενσωματωμένη στον Μετεωρολογικό του σταθμό meteoacharnes.gr στο Μενίδι», ανέφερε αρχικά.
«Για τον γήινο παρατηρητή, τα μετέωρα που πέφτουν στη γη τις πρώτες πρωινές ώρες έχουν τις μεγαλύτερες ταχύτητες και είναι πιο δύσκολο να τα δούμε. Τις πρώτες βραδινές είναι μικρότερες».
«Αυτό συμβαίνει γιατί τις πρώτες πρωινές ώρες προστίθεται η ταχύτητα περιφοράς της Γης στην ταχύτητα των μετεώρων, ενώ τις πρώτες βραδινές αφαιρείται», συνέχισε και τόνισε ότι μετέωρο είναι το φωτεινό φαινόμενο που προκύπτει από την είσοδο ενός στερεού σώματος από το διάστημα στην ατμόσφαιρα της Γης, ενώ μετεωροειδές λέμε το στερεό σώμα από το οποίο προκύπτει το μετέωρο.
Η βολίδα όπως η σημερινή είναι το μετέωρο του οποίου η λαμπρότητα φτάνει ή ξεπερνά αυτή των λαμπρότερων πλανητών. Θεωρώντας λοιπόν ότι ο λαμπρότερος πλανήτης, η Αφροδίτη, στην λαμπρότερη φάση της έχει μέγεθος -4,7, μπορούμε να πούμε ότι βολίδες είναι τα μετέωρα για τα οποία m ≤ 4,7.
Τέλος ο μετεωρίτης είναι το τμήμα του μετεωροειδούς το οποίο δεν εξαερώνεται, αλλά φτάνει μέχρι την επιφάνεια της Γης», κατέληξε ο κ. Κολυδάς.
🌟🌟🌟ΤΟ ΜΕΤΕΩΡΟ ΤΗΣ 10ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2025
Στην πρωινή μας ενημέρωση για τον καιρό συζητήσαμε μεταξύ άλλων και τις αναφορές που είχαμε από ορισμένους πιλότους για μια μεγάλη λάμψη που είδαν πάνω από την χώρα μας γύρω στα ξημερώματα . Αδιάψευστος μάρτυρας το video που τράβηξε η… pic.twitter.com/3wjxZAN2rd— Theodoros Kolydas (@KolydasT) February 10, 2025
Το φαινόμενο προκάλεσε πληθώρα αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πολλούς πολίτες να περιγράφουν τη λάμψη ως ένα εντυπωσιακό αλλά και μυστηριώδες θέαμα. Ορισμένοι ανέφεραν ότι άκουσαν ήχους κατά τη διέλευση του αντικειμένου, κάτι που συμβαίνει όταν μεγάλα αντικείμενα διασπώνται στην ατμόσφαιρα.
Απίστευτο: Μετεωρίτης έπεσε μέσα σε σπίτι! (Βίντεο)
Ανάλογα περιστατικά στο παρελθόν
Η πτώση μετεωρών είναι ένα φυσικό φαινόμενο που συμβαίνει πολλές φορές μέσα στο έτος, αν και σπάνια γίνεται τόσο ορατό και εντυπωσιακό. Ανάλογα περιστατικά έχουν καταγραφεί και στο παρελθόν στην Ελλάδα, όπως η πτώση ενός φωτεινού αντικειμένου πάνω από τον ουρανό της Θεσσαλονίκης το 2021, καθώς και η πτώση του μετεωρίτη στα Ουράλια της Ρωσίας το 2013, που προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές λόγω του ωστικού κύματος.
Σοκ: Έπεσε μετεωρίτης με εξωγήινη ζωή!
Οι επιστήμονες θα συνεχίσουν την ανάλυση των δεδομένων για να καθορίσουν την ακριβή προέλευση και τη φύση του αντικειμένου που φώτισε τον ελληνικό ουρανό τα ξημερώματα της 10ης Φεβρουαρίου.
Χορηγούμενο