Μη αναστρέψιμη οικολογική τραγωδία στον Φενεό – Καμία δυνατότητα φυσικής ή τεχνητής ανάκαμψης μετά την πυρκαγιά
Η φετινή αντιπυρική περίοδος σημαδεύτηκε από μια ιδιαίτερα καταστροφική πυρκαγιά στο ελατοδάσος του Φενεού, η οποία, σύμφωνα με τον δασολόγο Παύλο Κωνσταντινίδη, συνιστά μια μη αναστρέψιμη οικολογική τραγωδία. Η σοβαρότητα της κατάστασης υπογραμμίζεται και από την προκαταρκτική ανάλυση της WWF Ελλάς και της Πυρομετεωρολογικής Ομάδας FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που χαρακτηρίζουν την καταστροφή ως τη σημαντικότερη οικολογική καταστροφή της τρέχουσας περιόδου.
Μη αναστρέψιμη οικολογική τραγωδία στον Φενεό
Ο κ. Κωνσταντινίδης εξηγεί ότι το συγκεκριμένο οικοσύστημα δεν διαθέτει καμία δυνατότητα φυσικής ή τεχνητής ανάκαμψης μετά την καταστροφή. Ο πρωταρχικός λόγος έγκειται στην ίδια τη βιολογία του ελάτου (Abies cephalonica). Σε αντίθεση με πολλά άλλα είδη δέντρων που έχουν αναπτύξει μηχανισμούς άμυνας και αναγέννησης μετά από πυρκαγιά, το έλατο δεν είναι πυροανθεκτικό. Δεν διαθέτει τις απαραίτητες προσαρμογές που θα του επέτρεπαν να επιβιώσει ή να αναγεννηθεί μετά την καύση.
Αυτή η θεμελιώδης βιολογική αδυναμία του ελάτου να αντιμετωπίσει τη φωτιά καθιστά την καταστροφή στον Φενεό ανεπανόρθωτη. Όταν ένα ελατοδάσος καίγεται, η αναγέννηση των δέντρων είναι πρακτικά αδύνατη, καθώς δεν υπάρχουν σπόροι ικανοί να βλαστήσουν ή υπόγεια συστήματα ριζών που θα μπορούσαν να δώσουν νέα ζωή. Επομένως, η απώλεια αυτού του μοναδικού οικοσυστήματος δεν είναι απλώς προσωρινή, αλλά δυστυχώς, μόνιμη.
Ο δασολόγος αναλύει λεπτομερώς τους λόγους για τους οποίους η καταστροφή αυτή δεν μπορεί να ανατραπεί, αναδεικνύοντας την ανάγκη για ενισχυμένα μέτρα πρόληψης και προστασίας των δασών μας, ιδιαίτερα αυτών που φιλοξενούν ευαίσθητα είδη όπως το έλατο. Η τραγωδία του Φενεού αποτελεί μια οδυνηρή υπενθύμιση της ευθραυστότητας των φυσικών μας οικοσυστημάτων απέναντι στην κλιματική αλλαγή και τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Χορηγούμενο