Advertisement
ΔΩΜΑΤΙΟ ΠΑΝΙΚΟΥ

Μίμης Δομάζος: Οι άγνωστες δουλειές του «στρατηγού» και η νύχτα

Η Ιζόλα και τα μαγαζιά που έγραψαν ιστορία

Advertisement

Μίμης Δομάζος: Οι άγνωστες δουλειές του «στρατηγού» και η νύχτα… Από τορναδόρος στην Ιζόλα, στον Ζυγό και το μαγαζί στη Βικτώρια

Το ελληνικό ποδόσφαιρο θρηνεί την απώλεια του εμβληματικού παλαιού ποδοσφαιριστή Μίμη Δομάζου, που απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών. Ο «Στρατηγός», όπως ήταν γνωστός, υπέστη ανακοπή καρδιάς την ημέρα των γενεθλίων του, στις 22 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ερυθρού Σταυρού, η αιτία του θανάτου του ήταν η πολυοργανική ανεπάρκεια.

Ο Μίμης Δομάζος υπήρξε μία από τις πιο θρυλικές μορφές του ελληνικού αθλητισμού, κατακτώντας μια ιδιαίτερη θέση στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Η συνεισφορά του στο άθλημα είναι ανεκτίμητη, ενώ το όνομά του συνδέθηκε άρρηκτα με την ένδοξη εποχή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Παράλληλα με την καριέρα του, ο Δομάζος είχε και μια πλούσια προσωπική ζωή, ως πατέρας τριών κοριτσιών. Από τον πρώτο του γάμο με τη φημισμένη τραγουδίστρια Βίκυ Μοσχολιού απέκτησε δύο κόρες, ενώ από τον δεύτερο γάμο του με την Ηώ Θεοδώρου απέκτησε μία ακόμη κόρη, την Πόπη.

«Έκανε τέτοια ο Μίμης Δομάζος. Δεν τα ξέρει ο κόσμος…»: Η κόρη του, Πόπη Δομάζου λύνει τη σιωπή της

Η απώλειά του έχει προκαλέσει μεγάλη θλίψη στην αθλητική κοινότητα, καθώς ο Μίμης Δομάζος ενσάρκωνε την αγάπη για το ποδόσφαιρο και τον σεβασμό στον αθλητισμό. Πέρα από τις αγωνιστικές του επιτυχίες, είχε και επιχειρηματική δραστηριότητα.

Advertisement

Το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας

Ο Μίμης Δομάζος αποφάσισε να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια σε ηλικία 39 ετών, μια απόφαση που δεν ήταν συνηθισμένη για την εποχή. Όμως, ποιος θα τολμούσε να του στερήσει την μπάλα; Για τον Δομάζο, το ποδόσφαιρο ήταν κάτι περισσότερο από ένα άθλημα· ήταν πάθος ζωής. Από την πρώτη στιγμή που κράτησε στα πόδια του, η μπάλα έγινε προέκταση του εαυτού του. Τη λάτρεψε, τη δάμασε, τη μετέτρεψε σε όπλο του και δεν μπορούσε να την αποχωριστεί.

Η τελευταία του εμφάνιση με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας ήταν μια γιορτή προς τιμήν του. Τον Νοέμβριο του 1980, σε έναν φιλικό αγώνα Ελλάδας-Αυστραλίας στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ο Μίμης Δομάζος αποχαιρέτησε το άθλημα που αγάπησε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Σε εκείνο το ματς, σκόραρε, αποθεώθηκε από το κοινό και έκλεισε ένα μεγάλο κεφάλαιο της ζωής του, στρέφοντας την προσοχή του σε νέες προκλήσεις.

Μίμης Δομάζος: Οι άγνωστες δουλειές του «στρατηγού» και η νύχτα

Μετά την αποχώρησή του από το ποδόσφαιρο, ο Δομάζος αφοσιώθηκε στις επιχειρήσεις. Έγραψε ιστορία στη νυχτερινή ζωή της Αθήνας, ως ένας από τους ιδιοκτήτες του εμβληματικού «Ζυγού», σε συνεργασία με τον Νίκο Παπαμιχαήλ τον αδερφό του Δημήτρη. Ο «Ζυγός» φιλοξένησε μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής, όπως η Χαρούλα Αλεξίου, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Γιάννης Πάριος, ο Δημήτρης Μητροπάνος και ο Μίμης Πλέσσας.

Ο θρυλικός «Ζυγός»

Το καλοκαίρι του 1967, η Βίκυ Μοσχολιού ανέβηκε στη σκηνή του «ZOOM» στην Πλάκα, πλαισιωμένη από τον Δήμο Μούτση και την Αντώνη Καλογιάννη. Εγκατέλειψε προσωρινά τα λαϊκά κέντρα που την καθιερώσει, κάνοντας μια διαφορετική επιλογή στην καριέρα της. Παρ’ όλα αυτά, το μεγάλο της όνειρο ήταν να δημιουργήσει έναν δικό της χώρο, όπου είχε τον πλήρη έλεγχο του καλλιτεχνικού προγράμματος και την ευχέρεια να επιλέγει τους συνεργάτες της.

Απέναντι από το «ZOOM» βρισκόταν τότε ο κινηματογράφος Cine Paris, ένας χώρος που την εντυπωσίασε και τράβηξε την προσοχή της. Με τη στήριξη της Μίμη Δομάζου, αποφάσισαν να αποκτήσουν και να διαμορφώσουν σύμφωνα με τις καλλιτεχνικές της φιλοδοξίες. Έτσι γεννήθηκε ο θρυλικός «Ζυγός», ένας χώρος που έμελλε να γίνει σημείο αναφοράς στη μουσική και την πολιτιστική ζωή της Αθήνας.

Το βίντεο που έπαιζε στο άνοιγμα του προγράμματος στον Ζυγό

Στη σκηνή του «Ζυγού», κατά τα επόμενα χρόνια, ανέβηκαν μερικοί από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής μουσικής σκηνής, προσφέροντας αξέχαστες στιγμές στο κοινό. Η Βίκυ Μοσχολιού δεν κατάφερε μόνο να κάνει το όνειρο της πραγματικότητας, αλλά και να αφήσει ένα ανεξάρτητο σημάδι στην ιστορία της ελληνικής μουσικής.

Το καφέ-εστιατόριο στην Πλατεία Βικτωρίας που έγινε το στέκι των διασήμων

Επιπλέον, ο Δομάζος είχε ένα καφέ-εστιατόριο στην Πλατεία Βικτωρίας, όπου διατηρούσε την παρουσία του στον κοινωνικό χώρο της Αθήνας. Ωστόσο, για να ανατρέξουμε στο πρώτο του επάγγελμα, θα πρέπει να γυρίσουμε στο 1957, όταν ο νεαρός τότε Μίμης έκανε μεροκάματα στην IZOLA, εργαζόμενος ως εκκολαπτόμενος τορναδόρος.

Η πορεία του Μίμη Δομάζου, από τις αλάνες της Αθήνας μέχρι τα γήπεδα και την επιχειρηματική επιτυχία, αποτελεί έμπνευση για γενιές Ελλήνων.

Στην ακμή της καριέρας του, άνοιξε και μια καφετέρια στην Πλατεία Βικτωρίας, η οποία εξελίχθηκε σε δημοφιλή προορισμό για όλους τους επωνύμους και μη της εποχής. Ποδοσφαιριστές, αθλητές, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες συγκεντρώνονταν εκεί από το πρωί μέχρι αργά τη νύχτα, κάνοντας το μαγαζί στέκι και σύμβολο κοινωνικής ζωής.

Advertisement

Η φράση «Πάμε στου Δομάζου» έγινε σλόγκαν μιας ολόκληρης εποχής, θυμίζοντας μια Αθήνα γεμάτη ζωντάνια και αμεσότητα, η οποία έχει χαθεί πια. Ο «Στρατηγός» αφήνει πίσω του ένα τεράστιο κενό, αλλά και μια κληρονομιά γεμάτη έμπνευση και αγάπη για το ποδόσφαιρο και την κοινωνική ζωή.


Χορηγούμενο

Advertisement

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Advertisement
Back to top button