EΛΛΑΔΑ

Μνημόσυνο τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Οι καλεσμένοι και τα γιουχαΐσματα έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών

Ποιοί παραβρέθηκαν και ποιοί εξόργισαν το συγκεντρωμένο πλήθος;

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι το μνημόσυνο στη Μητρόπολη Αθηνών για τις 40 ημέρες από την ημέρα του θανάτου του.τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Μετά την ολοκλήρωση του μνημόσυνου η οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στάθηκε στα σκαλία της Μητρόπολης. Και χαιρέτισε τους συγκεντρωμένους έξω από τον ιερό ναό.

Εν μέσω χειροκροτημάτων έφτασε πρώτη στη Μητρόπoλη, λίγο πριν τις 11 το πρωί, η αδελφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Σοφία.

Ακολούθησε λίγη ώρα αργότερα η σύζυγος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Άννα-Μαρία, συνοδευόμενη από τον γιο της Παύλο, και τη νύψη της, Μαρί Σαντάλ.

Λίγο αργότερα στη Μητρόπολη έφτασε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Ευγενία Μανωλίδου.

Η κυκλοφορία στην Μητροπόλεως έχει διακοπεί απο την Πλατεία Συντάγματος. Προκειμένου να γίνει με ομαλό τρόπο η προσέλευση των περίπου 300 ατόμων που έδωσουν το «παρών» στην τελετή.

Τα γιουχαΐσματα και οι αποδοκιμασίες

Έντονες ήταν οι αποδοκιμασίες κατά της κυβέρνησης στο μνημόσυνο του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου όπου και γιουχαΐστηκαν οι υπουργοί Άδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης και Νότης Μηταρακης.

Το συγκεντρωμένο πλήθος που βρέθηκε έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών το μεσημέρι του Σαββάτου ήταν εξοργισμένο με την κυβέρνηση.

Μάλιστα φώναξαν χαρακτηριστικά κατά την αποχώρηση των υπουργών από τη Μητρόπολη, «δεν θα βρείτε ούτε μια ψήφο μας».

Η απόφαση της κυβέρνησης να μην ταφεί ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος με τιμές Αρχηγού Κράτους

Η επιλογή της κυβέρνησης Μητοστάκη, να μην ταφεί ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος με τιμές Αρχηγού Κράτους, αλλά ως απλός… συνταξιούχος, που, όμως, επτά Βασίλεια επέλεξαν να τον τιμήσουν, έχει στοιχίσει πολιτικά. Καθώς υπάρχει μία μη ευκαταφρόνητη μερίδα των ψηφοφόρων της ΝΔ που εξοργίστηκε από την επιλογή αυτή.

Η κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου έγινε στο Τατόι όπου και τάφηκε δίπλα στους τάφους των προγόνων του. Προκαλώντας μεγάλο θόρυβο με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη η οποία υπέστη μεγάλη πολιτική ήττα.

Όταν ο τέως Βασιλιάς απεβίωσε, η κυβέρνηση κατά ένα μυστήριο λόγο πιάστηκε εντελώς απροετοίμαστη. Και από μόνη της έβγαλε τα «μάτια της» προχωρώντας στην ακατανόητη απόφαση να ταφεί ο Κωνσταντίνος ως «ιδιώτης».

Απόφαση δίχως λογική αφού ο τέως Βασιλιάς ήταν νόμιμος πρώην Αρχηγός του Ελληνικού Κράτους και δικαιούντο να ταφεί με τις ανάλογες τιμές.

Η απόφαση το μόνο κριτήριο που είχε ήταν να μην «θυμώσουν» οι πάσης φύσεως αριστεροί στην Ελλάδα.

Το μόνο που κατάφεραν ήταν να «θυμώσουν» οι αριστεροί και να εξοργίσουν μία υπολογίσιμη μερίδα ψηφοφόρων της ΝΔ. Οι οποίοι πιθανότατα να μην ψηφίσουν τον Κ.Μητσοτάκη στις εκλογές καθώς έχουν «φορτιστεί» συναισθηματικά.

Αυτό φάνηκε άλλωστε και στην κηδεία, κατά την εξόδιο ακολουθία. Όπου και γιουχαΐστηκαν-αποδοκιμάστηκαν ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Π.Πικραμμένος και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Ακόμα και η δικαιολογία «να ταφεί ως ιδιώτης» για να μην κοστίσει η κηδεία στον Ελληνικό λαό αποδείχτηκε μεγάλη… αστοχία.

Από την στιγμή που στην κηδεία ήρθαν βασιλείς, πρίγκιπες, διάδοχοι κ.λ.π. τα μέτρα ασφαλείας και η κινητοποίηση της Αστυνομίας ήταν τόσο μεγάλη, που φυσικά όλα αυτά έγιναν «δημοσία δαπάνη».

Αν η κηδεία γίνονταν «δημοσία δαπάνη» θα κόστιζε το ίδιο αλλά θα αποκόμιζε πολιτικά οφέλη από την παρουσία τόσων «γαλαζοαίματων». Θα έρχονταν ακόμα και ο Βασιλιάς Κάρολος της Βρετανίας γιατί τότε θα του το επέτρεπε το πρωτόκολλο.

Τώρα η κηδεία του κόστισε χωρίς να «αποδώσει» αυτά που θα έπρεπε.

Όσο για την κυβέρνηση; Ήθελε να υποβιβάσει την κηδεία και εν τέλει σύρθηκε πίσω από τις αποφάσεις της και έστειλε τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης τον Π.Πικραμμένο γιατί κάποιος υψηλόβαθμος εν τέλει έπρεπε να συναντήσει αυτούς τους… έρμους τους Βασιλιάδες που θα ερχόντουσαν για να τιμήσουν για τελευταία φορά τον συγγενή τους.

Back to top button