Χορηγούμενο
ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας; Τα υπέρ και τα κατά

Η διατροφική τους αξία και τι προσφέρει το κάθε είδος στον οργανισμό μας

Χορηγούμενο

Μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας; Τα υπέρ και τα κατά, η διατροφική τους αξία και τι προσφέρει το κάθε είδος στον οργανισμό μας

Μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας; Τα υπέρ και τα κατά… Η επιλογή μεταξύ μοσχαρίσιου και χοιρινού κρέατος εξαρτάται συχνά από τις διατροφικές μας ανάγκες και προτιμήσεις. Κάθε είδος κρέας έχει τα δικά του μοναδικά θρεπτικά χαρακτηριστικά, τα οποία επηρεάζονται από την κοπή του κρέατος αλλά και από τον τρόπο μαγειρέματος. Οι διατροφολόγοι τονίζουν ότι δεν υπάρχει μία απόλυτη απάντηση, αφού και τα δύο είδη μπορούν να ενταχθούν σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Ποια είναι τα θρεπτικά χαρακτηριστικά του χοιρινού;

Το χοιρινό κρέας, όταν είναι άπαχο και μαγειρεμένο, προσφέρει περίπου 27 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα, γεγονός που το καθιστά εξαιρετική πηγή αυτού του ζωτικού θρεπτικού συστατικού. Παράλληλα, περιέχει περίπου 0,9 mg σιδήρου, το οποίο όμως είναι λιγότερο από αυτό που περιέχει το μοσχαρίσιο κρέας. Όσον αφορά τα λιπαρά, το άπαχο χοιρινό περιέχει περίπου 6 γραμμάρια λιπαρών, εκ των οποίων τα… 2 γραμμάρια είναι κορεσμένα, ενώ τα υπόλοιπα αποτελούνται από μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά.

Χορηγούμενο

Τι προσφέρει το μοσχαρίσιο κρέας;

Το μοσχαρίσιο κρέας, επίσης άπαχο και μαγειρεμένο, έχει παρόμοια ποσότητα πρωτεΐνης, περίπου 26 γραμμάρια ανά μερίδα. Ωστόσο, υπερτερεί σε περιεκτικότητα σιδήρου, καθώς παρέχει 2,1 mg ανά μερίδα, ποσότητα που το καθιστά ιδανική επιλογή για όσους έχουν ανάγκη από μεγαλύτερη πρόσληψη σιδήρου, όπως οι γυναίκες κατά την έμμηνο ρύση ή τα άτομα με αναιμία. Το μοσχάρι περιέχει επίσης περίπου 6 γραμμάρια ολικών λιπαρών… Αλλά τα κορεσμένα λιπαρά είναι ελαφρώς περισσότερα από το χοιρινό (2,5 γραμμάρια).

Γιατί πρέπει να τρώμε τα μικρά ψάρια ολόκληρα, με τα κόκκαλα;

Ο ρόλος του τρόπου μαγειρέματος

Ο τρόπος παρασκευής του κρέατος επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη διατροφική του αξία. Το ψήσιμο στη σχάρα ή στο φούρνο, χωρίς προσθήκη λιπαρών, είναι πιο υγιεινό από το τηγάνισμα ή το μαγείρεμα με βαριές σάλτσες, που αυξάνουν τη θερμιδική και λιπαρή επιβάρυνση.

Χορηγούμενο

Απίστευτο: Πως έφτιαξαν κεφτεδάκια με κρέας από μαμούθ;

Συμπέρασμα

Η επιλογή μεταξύ μοσχαρίσιου και χοιρινού κρέας εξαρτάται από τους στόχους και τους στόχους σας. Αν χρειάζεστε περισσότερο σίδηρο, το μοσχάρι είναι καλύτερη επιλογή. Από την άλλη, το χοιρινό παρέχει λίγο περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες και μονοακόρεστα λιπαρά. Σημαντικότερο είναι να διαλέγετε άπαχα κομμάτια και να δίνετε προσοχή στον τρόπο μαγειρέματος… Για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη για την υγεία σας.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Χορηγούμενο
Back to top button