Πολλοί οδηγοί στην Ελλάδα αισθάνονται αμηχανία και «παγώνουν» όταν συναντούν ένα περιπολικό στον δρόμο. Αναρωτώμενοι αν επιτρέπεται να το προσπεράσουν. Η προσπέραση είναι μια συνηθισμένη ενέργεια που επιδιώκει να ξεπεράσει ένα πιο αργό όχημα. Αλλά διέπεται από αυστηρούς κανόνες για την ασφάλεια όλων των χρηστών του οδικού δικτύου και την αποφυγή προστίμων.
Παρόλο που η προσπέραση είναι μια διαδεδομένη πρακτική, ακόμα και έμπειροι οδηγοί δεν είναι σίγουροι για το τι ισχύει όταν πρόκειται για περιπολικά.
Τι προβλέπει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ)
Το άρθρο 17 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, το οποίο αναφέρεται στις «Προσπεράσεις – Κυκλοφορία σε στίχους», δεν περιλαμβάνει καμία απαγόρευση προσπέρασης σε περιπολικό ή σε οποιοδήποτε όχημα επείγουσας ανάγκης (όπως ασθενοφόρο ή πυροσβεστικό).
Επομένως, ένα απότομο φρενάρισμα στη θέα ενός οχήματος της αστυνομίας είναι αδικαιολόγητο και μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο. Αυξάνοντας τον κίνδυνο τροχαίου ατυχήματος με το όχημα που ακολουθεί.
Φυσικά, όπως ισχύει για όλα τα οχήματα, η προσπέραση ενός περιπολικού πρέπει να γίνεται με τήρηση των γενικών κανόνων του ΚΟΚ. Οι βασικοί κανόνες που αναφέρονται στο άρθρο 17 είναι οι εξής:
Οδηγοί επιτρέπεται να προσπεράσουν προπορευόμενο όχημα μόνο εφόσον μπορούν να το κάνουν χωρίς κίνδυνο ή παρακώλυση της κυκλοφορίας και εφόσον προειδοποιήσουν έγκαιρα χρησιμοποιώντας τα φλας.
Το προσπέρασμα επιτρέπεται, κατά κανόνα, από τα αριστερά. Εξαιρετικά, επιτρέπεται από τα δεξιά εάν ο προπορευόμενος οδηγός έχει δώσει σήμα για αριστερή στροφή. Και έχει μετακινήσει το όχημά του προς αυτή την πλευρά.
Ο οδηγός, αφού ολοκληρώσει το προσπέρασμα, οφείλει να επαναφέρει το όχημά του κοντά στο δεξιό άκρο του οδοστρώματος. Φυσικά, πρέπει να σέβεται τα όρια ταχύτητας και να μην προσπερνά όταν στο οδόστρωμα υπάρχει συνεχής γραμμή.
Χορηγούμενο