ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέα έρευνα: Ποια βιταμίνη ενισχύει την ανοσία κατά του καρκίνου

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η βιταμίνη D μπορεί να ενισχύει την ανάπτυξη συγκεκριμένων βακτηρίων

Χορηγούμενο

Η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου σε νεότερες ηλικίες αυξάνεται. Οδηγώντας την επιστημονική κοινότητα σε συνεχή αναζήτηση τρόπων πρόληψης και θεραπείας. Μία νέα μελέτη από το Ινστιτούτο Francis Crick, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου (NCI) των ΗΠΑ και το Πανεπιστήμιο Aalborg της Δανίας, προσφέρει νέες προοπτικές σε αυτό το πεδίο.

Στην έρευνά τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η βιταμίνη D μπορεί να ενισχύει την ανάπτυξη συγκεκριμένων βακτηρίων στο έντερο των ποντικιών. Τα οποία με τη σειρά τους βελτιώνουν την ανοσία ενάντια στον καρκίνο. Πιο συγκεκριμένα, παρατήρησαν ότι τα ποντίκια που τρέφονταν με διατροφή πλούσια σε βιταμίνη D παρουσίασαν αυξημένη ανοσολογική αντίσταση σε καρκινικούς όγκους. Καθώς, καλύτερη ανταπόκριση στην ανοσοθεραπεία. Το αποτέλεσμα αυτό επαληθεύτηκε και μετά από γονιδιακή επεξεργασία που αφαιρούσε μια πρωτεΐνη. Η οποία συνδέει τη βιταμίνη D στο αίμα.

Χορηγούμενο

Η βιταμίνη D, η οποία παράγεται στο σώμα μας μέσω της έκθεσης στον ήλιο και βρίσκεται σε τρόφιμα. Όπως τα λιπαρά ψάρια, τα αυγά και τα ενισχυμένα τρόφιμα. Αποδεικνύεται σημαντική για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο ρόλος του μικροβιώματος

Μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη της ομάδας ήταν ότι η βιταμίνη D επιδρά στα κύτταρα του εντέρου. Αυξάνοντας την παρουσία του βακτηρίου Bacteroides fragilis. Επίσης αυτό το βακτήριο φαίνεται να ενισχύει την ανοσολογική άμυνα των ποντικιών. Εμποδίζοντας την ανάπτυξη των όγκων. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη κατανοήσει πλήρως τον τρόπο με τον οποίο αυτό συμβαίνει.

Στη συνέχεια, για να ελέγξουν εάν τα βακτήρια από μόνα τους μπορούσαν να προσφέρουν προστασία έναντι του καρκίνου, χορήγησαν το Bacteroides fragilis σε ποντίκια που δεν είχαν υψηλά επίπεδα βιταμίνης D στη διατροφή τους. Επιπλέον τα ποντίκια που έλαβαν το βακτήριο έδειξαν κάποια αντίσταση στην ανάπτυξη όγκων. Αλλά μόνο όταν υπήρχε επαρκής ποσότητα βιταμίνης D.

Χορηγούμενο

Παρότι προγενέστερες μελέτες είχαν υποδείξει μια πιθανή σύνδεση ανάμεσα στην έλλειψη βιταμίνης D και τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στους ανθρώπους, τα αποτελέσματα δεν ήταν πάντα σαφή. Αυτή η έρευνα ρίχνει φως στη σύνθετη σχέση ανάμεσα στη βιταμίνη D και το μικροβίωμα. Υποδεικνύοντας ότι η πλήρης κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η βιταμίνη D επηρεάζει την ανοσολογική αντίσταση μέσω του εντέρου απαιτεί περαιτέρω μελέτη.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button