Τουρκικά μέσα ενημέρωσης επανέρχονται με νέες αβάσιμες και ιστορικά ατεκμηρίωτες τοποθετήσεις. Υποστηρίζοντας πως υπάρχουν «οθωμανικά νησιά» στο Αιγαίο, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει, κατά την απόφασή τους, οριστικά καθοριστεί.
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, ο δημοσιογράφος Ζαφέρ Σαχίν, μιλώντας στο φιλοκυβερνητικό CNN Turk, ισχυρίστηκε ότι «το 5% της έκτασης του Αιγαίου δεν έχει ξεκάθαρο νομικό καθεστώς». Σύμφωνα με τον ίδιο, σε αυτή την περιοχή περιλαμβάνονται νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, που βάσει διεθνών δικαίου παρουσιάζονται ως «Οθωμανικά».
Επίσης ο Σαχίν συνέχισε λέγοντας πως η Τουρκία διαθέτει ισχυρά νομικά επιχειρήματα σχετικά με αυτά τα νησιά. Ο συνάδελφός του, Γκαφάρ Γιακίντζα, σχολίασε ότι «αυτό σημαίνει πως ανήκουν, καθώς είμαστε οι διάδοχοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας». Στην ίδια συζήτηση, ο Σαχίν υποστήριξε πως «η Ελλάδα φοβάται αυτή την εξέλιξη» και ότι αν προκύψει επίσημη αναγνώριση του καθεστώτος αυτών των νησιών, θα μπορούσαν να αμφισβητηθούν και τα νησιά που, όπως ισχυρίζεται η Ελλάδα η τουρκική πλευρά, η έχει στρατιωτικοποιήσει παραβιάζοντας τη Συνθήκη της Λωζάνης.
Επιπλέον, το ρεπορτάζ του Haber Global αναφέρεται στην υποτιθέμενη «ανησυχία» της Ελλάδας. Λόγω της άρσης εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία. Το δίκτυο σημειώνει ότι η Αθήνα είχε προσπαθήσει να εμποδίσει πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού στην Άγκυρα. Όμως η Γερμανία ήρε την απαγόρευση πώλησης μαχητικών Eurofighter Typhoon, με τη Μεγάλη Βρετανία να παίζει σε αυτή την απόφαση. Παράλληλα, γίνεται λόγος για παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Εμανουέλ Μακρόν. Με στόχο να αποτραπεί η πώληση πυραύλων Meteor στην Τουρκία.
Τέλος, τα τουρκικά μέσα σχολιάζουν με ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με μια επικείμενη «μεγάλη κίνηση» της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, που φέρεται να συνδέεται με ενεργειακά κοιτάσματα. Στα οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον η αμερικανική εταιρεία Chevron, σε περιοχές που η Τουρκία συνδέει με το τουριστικό μνημείο.
Χορηγούμενο