Σημαντικές αλλαγές πρόκειται να εφαρμοστούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Αναφορικά με τις διαθήκες, το δικαίωμα κληρονομιάς για τους συντρόφους, καθώς και για τα δικαιώματα των υπερήλικων γονέων.
Μετά από περισσότερους από ογδόντα χρόνια από την τελευταία τροποποίηση των ισχυουσών ρυθμίσεων, οι οποίες πλέον δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σύγχρονης ελληνικής οικογένειας και της διαχείρισης της προσωπικής περιουσίας. Έρχεται η ώρα για αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Όπως πληροφορεί το «Βήμα», οι προτεινόμενες αλλαγές έχουν την έγκριση του Πρωθυπουργού και αφορούν τον τρόπο που οι πολίτες κληρονομούν περιουσίες. Καθώς και τις διαδικασίες που σχετίζονται με τις διαθήκες και την κληρονομική διαχείριση.
Η επεξεργασία των νέων ρυθμίσεων, που αποτελούν την πρώτη αλλαγή από το 1946, έχει ανατεθεί σε ειδική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης με επικεφαλής τον διακεκριμένο νομικό και καθηγητή Απόστολο Γεωργιάδη.
Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας ανέφερε στο «Βήμα» ότι η παρέμβαση αυτή δεν είναι απλώς μια νέα νομοθετική ρύθμιση, αλλά μια σημαντική δικαιοπολιτική αλλαγή. Με ευρείες κοινωνικές, οικονομικές και πιθανές δημογραφικές συνέπειες, οι οποίες θα αγγίξουν και τις μελλοντικές γενιές.
Ωστόσο οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση. Καθώς η σημασία τους είναι μεγάλη και αφορά το σύνολο του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων ομογενών. Παράλληλα, θα υπάρξει μεταβατική διάταξη για την τακτοποίηση εκκρεμών κληρονομικών υποθέσεων, ενόψει των νέων ρυθμίσεων.
Κυριότερες αλλαγές
Κληρονομικά δικαιώματα στους συντρόφους ζωής: Για πρώτη φορά αναγνωρίζεται κληρονομικό δικαίωμα στους συντρόφους. Περιορίζοντας τα δικαιώματα σε τυπικές συζυγικές σχέσεις.
Κατάργηση κληρονομικών δικαιωμάτων για υπερήλικους γονείς: Δεν θα αναγνωρίζεται το δικαίωμα κληρονομιάς στους γονείς που έχουν φτάσει σε μεγάλη ηλικία.
Κληρονομικές συμβάσεις: Αναγνωρίζονται οι κληρονομικές συμβάσεις για πρώτη φορά.
Διαχείριση άυλων περιουσιακών στοιχείων: Αλλαγές στο καθεστώς διάθεσης άυλων περιουσιακών στοιχείων.
Χρονικοί περιορισμοί για κληρονομικά δικαιώματα: Περιορίζεται η κληρονομική αξίωση για άτομα που δεν έχουν ενδιαφερθεί για μια περιουσία για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ψηφιακή διαθήκη: Εισάγεται η ψηφιακή διαθήκη, ενώ καταργείται η ιδιόχειρη.
Χορηγούμενο