Νεκροταφείο ψαριών ο Παγασητικός – Οι καρχαρίες και ο τρόμος των επιστημόνων… Κραυγή απόγνωσης από απεγνωσμένους επιχειρηματίες και πολίτες
Νεκροταφείο ψαριών ο Παγασητικός – Οι καρχαρίες και ο τρόμος των επιστημόνων… Ο Παγασητικός κόλπος έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο νεκροταφείο ψαριών, με εικόνες από τον Βόλο να κυκλοφορούν ευρέως στο Διαδίκτυο. Μετά από αυτές τις θλιβερές σκηνές και τις αντιπαραθέσεις μεταξύ της Περιφέρειας Μαγνησίας και του Δήμου Βόλου σχετικά με την ευθύνη, οι Αρχές συνεχίζουν τις προσπάθειες καθαρισμού, έχοντας ήδη απομακρύνει πάνω από 160 τόνους νεκρών ψαριών.
Παρά τις ενέργειες καθαρισμού, ο φόβος παραμένει. Κάτοικοι και επιχειρηματίες της περιοχής ανησυχούν για ένα νέο πρόβλημα στον Παγασητικό: την πιθανή εμφάνιση καρχαριοειδών. Όπως ανέφερε ο θαλάσσιος βιολόγος και διαχειριστής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Βιοποικιλότητας, Χρήστος Τακλής, τα νεκρά ψάρια ενδέχεται να προσελκύσουν θηρευτές της θάλασσας, όπως καρχαρίες, αν δεν απομακρυνθούν έγκαιρα.
Ο κ. Τακλής, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ, επισήμανε επίσης ότι η λίμνη Κάρλα αντιμετωπίζει πρόβλημα λόγω της μείωσης του νερού, το οποίο δεν επαρκεί για τη διατήρηση του αυξημένου πληθυσμού των ψαριών μετά τις πλημμύρες. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μαζική θνησιμότητα των ψαριών στον Παγασητικό, που προέρχονται από την Κάρλα, ήταν αναμενόμενη, αλλά ο όγκος των ψαριών που παρατηρήθηκε ήταν μεγαλύτερος από τον προβλεπόμενο.
«Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και στη λίμνη Κάρλα, στην οποία έχουν πέσει τα νερά, θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα, γιατί θα μειωθεί το οξυγόνο, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε ασφυξία τα ψάρια που υπάρχουν εκεί», σημείωσε ο βιολόγος. Όπως εξήγησε, αν μειωθεί και άλλο η στάθμη της λίμνης και συνεχίσουν να υπάρχουν τόσα πολλά ψάρια, θα μειωθεί το οξυγόνο.
Παγασητικός: Μαζική απομάκρυνση 160 τόνων νεκρών ψαριών – Κίνδυνος και για καρχαρίες
Ξεσπούν οι ξενοδόχοι στον Βόλο για τα νεκρά ψάρια
Οι τουριστικοί επιχειρηματίες στον Βόλο μιλούν για καταστροφικές συνέπειες. Όπως σημειώνει στο OPEN ο Δημήτρης Καραμήτσος, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στις Αλυκές Βόλου, «το 90% των πελατών μας έχει αποχωρήσει».
Ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το φαινόμενο ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή. Το ξενοδοχείο μου είναι στις Αλυκές, δίπλα στη θάλασσα, στα 20 μέτρα από εκεί που βρίσκονται τα νεκρά ψάρια. Το 90% των πελατών έχει φύγει από το ξενοδοχείο και βρίσκεται ουσιαστικά μόνο το προσωπικό. Ακύρωσαν τις κρατήσεις και έφυγαν και λογικό αφού ήρθαν να κάνουν μπάνιο δίπλα στη θάλασσα και αντί αυτού έβλεπαν νεκρά ψάρια. Εκτός από την άσχημη εικόνα, η δυσοσμία είναι πολύ έντονη στο σημείο».
Μάλιστα, αναφέρεται και στις δυσκολίες που έχουν οι κάτοικοι του Βόλου από την περσινή χρονιά: «Ήταν ήδη δύσκολη η κατάσταση για τους ανθρώπους του Βόλου, για τα νερά που υπήρχαν από την περσινή χρονιά λόγω των κακοκαιριών. Οι επιχειρήσεις της εστίασης βρίσκονται στο μείον 70-80% περίπου σε σχέση με άλλες χρονιές. Βέβαια τώρα βρίσκονται σχεδόν στο μείον 100%, αφού εξαφανίστηκε όλος ο κόσμος».
Χορηγούμενο