EΛΛΑΔΑ

Νέο λογοτεχνικό μάθημα σε όλες τις τάξεις – Από Νηπιαγωγείο έως Γ’ Λυκείου

Η ανάγνωση ολοκληρωμένων λογοτεχνικών έργων αντί για αποσπασματικά κείμενα,

Χορηγούμενο

Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά. Με σημαντικές αλλαγές που αφορούν όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Το Υπουργείο Παιδείας έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι στόχος του είναι να διευρύνει τους ορίζοντες των μαθητών. Να ενισχύσει την κατανόηση κειμένων και να απομακρυνθεί από την αποστήθιση.

Χορηγούμενο

Στο πλαίσιο αυτό, από το νέο σχολικό έτος θα εισαχθεί ένα νέο μάθημα: η ανάγνωση ολοκληρωμένων λογοτεχνικών έργων αντί για αποσπασματικά κείμενα, όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Σε όλες τις τάξεις, από το νηπιαγωγείο έως την Γ’ Λυκείου, θα διανεμηθούν ένα έως τρία βιβλία ανά τάξη. Στα οποία οι μαθητές θα εργάζονται και θα αναπτύσσουν συγκεκριμένες δραστηριότητες. Τα βιβλία θα περιλαμβάνουν έργα σημαντικών ξένων και Ελλήνων συγγραφέων, με στόχο να ενισχυθεί η αγάπη για το διάβασμα και να καλλιεργηθεί η κριτική σκέψη.

Ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης είχε ανακοινώσει αυτήν την αλλαγή, δηλώνοντας ότι τα λογοτεχνικά βιβλία θα αποτελέσουν τον βασικό τρόπο διδασκαλίας της Λογοτεχνίας, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Ο ίδιος είχε τονίσει ότι «η ανάγνωση ενός βιβλίου είναι μια εμπειρία αγωγής» και ότι είναι σημαντικό να προωθηθεί η φιλομάθεια, ειδικά στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή.

Χορηγούμενο

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι μαθητές του Γυμνασίου θα ασχοληθούν με τις «Περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς» του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ. Ενώ οι μαθητές του Νηπιαγωγείου θα διαβάσουν παραμύθια των Αδελφών Γκριμ, του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και τις ιστορίες του Αισώπου. Οι μαθητές του Δημοτικού θα γνωρίσουν τους «Μύθους» του Ζαν ντε Λα Φονταίν. Και τον «Μικρό Πρίγκιπα» του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ. Ενώ θα διδάσκονται και έργα κλασικών Ελλήνων συγγραφέων. Όπως της Πηνελόπης Δέλτα και του Κωνσταντίνου Θεοτόκη.

Ο στόχος είναι, με την καθιέρωση του πολλαπλού βιβλίου, κάθε τάξη να έχει τουλάχιστον τέσσερις εναλλακτικές επιλογές. Από τις οποίες οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους μαθητές θα επιλέγουν τα δύο που επιθυμούν.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button