ΚΟΣΜΟΣ

Nord Stream: Έρευνα – ‘βόμβα’ των Γερμανικών Αρχών δείχνει Δυτικές δυνάμεις πίσω από το σαμποτάζ!

«Δεν υπάρχουν στοιχεία για ρωσική δολιοφθορά στους αγωγούς»

Η επίσημη ανακοίνωση του Γερμανού Γενικού Εισαγγελέα ότι η Ρωσία δεν «κρύβεται» πίσω από την αδιαμφισβήτητη καταστροφή του αγωγού Nord Stream άναψε φωτιά εντός του Δυτικού στρατοπέδου και φούντωσε την οργή της γερμανικής κοινής γνώμης.

Οι Γερμανοί ερευνητές δεν έχουν προς το παρόν στοιχεία ότι η Ρωσία βρισκόταν πίσω από τις εκρήξεις των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2. «Αυτό δεν μπορεί να αποδειχθεί αυτή τη στιγμή και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας Πίτερ Φρανκ στην Welt am Sonntag. Με τη βοήθεια δύο ερευνητικών σκαφών, λήφθηκαν δείγματα νερού και εδάφους, καθώς και τα υπολείμματα του σωλήνα, ενώ καταγράφηκε εκτενώς και ο τόπος του εγκλήματος. «Αυτή τη στιγμή αξιολογούμε όλα αυτά τα ευρήματα».

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, τέσσερις διαρροές εντοπίστηκαν σε δύο αγωγούς μετά από έκρηξη ανοιχτά του δανικού νησιού Bornholm στη Βαλτική Θάλασσα. Οι σουηδικές αρχές ασφαλείας διαπίστωσαν τον Νοέμβριο ότι επρόκειτο για σοβαρή πράξη δολιοφθοράς — αλλά δεν κατονόμασαν τον ένοχο. Η έκρηξη σημειώθηκε σε διεθνή ύδατα στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες της Δανίας και της Σουηδίας. Και οι δύο χώρες διεξάγουν τις δικές τους έρευνες. «Αλλά κρατήσαμε επαφή», είπε ο Φρανκ.

Λίγες μέρες αργότερα, σημαντικά καλώδια για τα συστήματα ασυρμάτου των τρένων στο Βερολίνο και τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία υπέστησαν ζημιές. Η σιδηροδρομική κυκλοφορία διακόπηκε για αρκετές ώρες σε μεγάλο μέρος της βόρειας Γερμανίας. Η Εισαγγελία των ΗΠΑ ερευνά επίσης τα περιστατικά στις 8 Οκτωβρίου. Ο Φρανκ είπε στη συνέντευξη ότι η έρευνα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. «Αλλά αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν έχει τεκμηριωθεί η υποψία ότι επρόκειτο για πράξη ξένης δολιοφθοράς».

Η αντιπαράθεση μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ φαίνεται να έχει διαφορετική τροπή.

Back to top button