Μια νέα επιστημονική μελέτη φέρνει στο φως μια ανησυχητική σύνδεση: τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (UPFs), που αποτελούν καθημερινό κομμάτι της διατροφής μας, μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα. Ενώ ο καρκίνος του πνεύμονα συνδέεται πρωτίστως με το κάπνισμα, η έρευνα υποδεικνύει ότι η διατροφή παίζει επίσης κρίσιμο ρόλο.
Τι είναι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα;
Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι προϊόντα που έχουν υποστεί πολλαπλά στάδια βιομηχανικής επεξεργασίας. Συνήθως περιέχουν μακρύ κατάλογο από πρόσθετα, συντηρητικά, αρωματικές και χρωστικές ουσίες. Ενώ είναι έτοιμα προς κατανάλωση ή ζέσταμα. Παραδείγματα αποτελούν τα συσκευασμένα αρτοσκευάσματα, τα κατεψυγμένα γεύματα, τα αναψυκτικά, τα επεξεργασμένα κρέατα και το fast food.
Τα ευρήματα της μελέτης
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Thorax, ανέλυσε δεδομένα από πάνω από 100.000 συμμετέχοντες στις ΗΠΑ. Οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για περίπου 12 χρόνια. Τα αποτελέσματα ήταν σαφή:
Οι άνθρωποι που κατανάλωναν τις υψηλότερες ποσότητες υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων είχαν 41% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα. Σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν τις λιγότερες.
Ο κίνδυνος αυτός παρέμενε σημαντικός ακόμα και αφού οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες, όπως το κάπνισμα και η συνολική ποιότητα της διατροφής.
Πώς συνδέονται με τον καρκίνο;
Οι επιστήμονες εξηγούν ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να συμβάλλουν στον κίνδυνο καρκίνου με διάφορους τρόπους. Πρώτον, εκτοπίζουν πιο υγιεινές επιλογές, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, που είναι γνωστό ότι προστατεύουν από τον καρκίνο. Δεύτερον, η βιομηχανική επεξεργασία μπορεί να μεταβάλει τη δομή των τροφίμων και να εισάγει επιβλαβείς ουσίες, όπως η ακρολεΐνη, μια τοξική ένωση που βρίσκεται και στον καπνό του τσιγάρου. Τέλος, ακόμα και τα υλικά συσκευασίας μπορεί να περιέχουν ουσίες που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μας.
Συμπέρασμα
Παρόλο που απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθεί η αιτιώδης σχέση, οι επιστήμονες τονίζουν ότι η παγκόσμια αύξηση στην κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να συνδέεται με την αύξηση διαφόρων ασθενειών. Συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Ο περιορισμός τους στη διατροφή μας θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για τη μείωση της επιβάρυνσης από τον καρκίνο του πνεύμονα.
Χορηγούμενο