Ο χάρτης της… «Μεγάλης Αλβανίας» με Αλβανική όλη την Ήπειρο και την Κέρκυρα εμφανίστηκε στο επίσημο περιοδικό του ΥΠΑΜ της Αλβανίας
Μια εξαιρετικά προκλητική δημοσίευση στο επίσημο περιοδικό του Υπουργείου Άμυνας της Αλβανίας, «Gazeta Ushtria», έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία και αντιδράσεις. Το άρθρο παρουσιάζει έναν χάρτη ο οποίος απεικονίζει πολλές ελληνικές περιοχές ως «ιστορικές αλβανικές» και μέρος μιας λεγόμενης «Εθνικής Αλβανίας», έναν όρο που ουσιαστικά αποτελεί μεταμφίεση της αλυτρωτικής ιδέας της «Μεγάλης Αλβανίας».
Ο χάρτης της Μεγάλης Αλβανίας στο επίσημο περιοδικό του ΥΠΑΜ της Αλβανίας
Όπως αναφέρει το himara.gr, αυτή η αλυτρωτική παράκρουση περιλαμβάνει συγκεκριμένες ελληνικές περιοχές, τις οποίες το περιοδικό (στη σελίδα 12) παραθέτει αναλυτικά, μαζί με την έκτασή τους:
-
Κέρκυρα (Korfuz – 641 km²)
-
Ηγουμενίτσα (Gumenicë – 615 km²)
-
Πρέβεζα (Preveze – 1036 km²)
-
Άρτα (Artë – 1602 km²)
-
Ιωάννινα (Janinë – 4990 km²)
-
Γρεβενά (Grevenë – 1536 km²)
Ουσιαστικά, ο χάρτης διεκδικεί ολόκληρη την Ήπειρο, μαζί με την Κέρκυρα και τα Γρεβενά, επιχειρώντας μάλιστα να συμπεριλάβει και τμήμα της Μακεδονίας.

Η «Ιστορική Αδικία» και η Απουσία Κράτους
Το προκλητικό άρθρο δημοσιεύθηκε με αφορμή την 147η επέτειο από το Συνέδριο του Βερολίνου (1878). Σύμφωνα με την αλβανική αυτή αφήγηση, το Συνέδριο αποτέλεσε μια «ιστορική αδικία» σε βάρος τους. Το παράδοξο είναι ότι η «αδικία» αυτή φέρεται να αφορά την «αφαίρεση» των εν λόγω ελληνικών εδαφών από την «κυριαρχία» της Αλβανίας, τη στιγμή που το 1878 οι περιοχές αυτές ήταν υπό οθωμανική κυριαρχία και η Αλβανία ως κράτος δεν είχε καν ιδρυθεί ακόμη! Η ανεξαρτησία της Αλβανίας ανακηρύχθηκε το 1912.
Ένα «Déjà vu» Τουρκικών Προκλήσεων
Η συγκεκριμένη αλβανική ενέργεια, με την επίσημη δημοσίευση αλυτρωτικών χαρτών από το Υπουργείο Άμυνας, θυμίζει έντονα τις αντίστοιχες προκλήσεις της Τουρκίας. Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με χάρτες που απεικονίζουν διεκδικήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο (η λεγόμενη «Γαλάζια Πατρίδα»), και τώρα φαίνεται να αναδύεται μια νέα απειλή από τα βορειοδυτικά.
«Γαλάζια Πατρίδα»: Τι θα διδάσκουν στα σχολεία για Αιγαίο, Κυπριακό και Γενοκτονία Ποντίων;
Η τακτική της δημοσίευσης αλυτρωτικών χαρτών και η επίκληση «ιστορικών αδικιών» αποτελεί ένα επικίνδυνο εργαλείο που υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί την κατάσταση με αποφασιστικότητα, καθώς η σιωπή ή η απραξία σε τέτοιου είδους προκλήσεις μπορεί να ερμηνευτεί ως αδυναμία. Δεν μας έφτανε η «Γαλάζια Πατρίδα» στα ανατολικά, τώρα έχουμε και την «Κόκκινη Πατρίδα» στα βορειοδυτικά.
Χορηγούμενο