Χορηγούμενο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ερντογάν ξεκινάει έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη – Στην Τουρκική Βουλή το παράνομο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο!

Χορηγούμενο

Νέες τουρκικές προκλήσεις κατά της Ελλάδας από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει αποκτήσει εμμονή με τη χώρα μας.

Ο Τούρκος Πρόεδρος αποφάσισε να επισπεύσει την ψήφιση από το Κοινοβούλιο της χώρας του, του παράνομου Τουρκολυβικού Μνημονίου. Με πρόθεση να ξεκινήσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης. Η είδηση έρχεται λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια στο Ισραήλ. Το οποίο έχει καταδικάσει και απορρίψει το παράνομο μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη.

Εκνευρισμένος Καλίν για τα F-16

Ο Ιμπραήμ Καλίν εξέφρασε τη μεγάλη νευρικότητα της τουρκικής κυβέρνησης για το πρόγραμμα των F-16 τονίζοντας ότι η Άγκυρα θέλει να μείνει στο πρόγραμμα. Αλλά δεν πρόκειται να αποδεχθεί τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτουν οι ΗΠΑ και κυρίως το Κογκρέσο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας αναφέρθηκε και πάλι στην Ελλάδα. Λέγοντας πως αν οι ΗΠΑ δώσουν τα F-35 στην Αθήνα, τότε θα χάσουν την ουδετερότητά τους στο ΝΑΤΟ.

«Aν στο Κογκρέσο κάποιοι γερουσιαστές όπως ο Μενέντεζ, φέρουν το θέμα αυτό (σ.σ. Σουηδίας Φινλανδίας) ως προϋπόθεση και αν ταυτόχρονα απαντήσουν θετικά στο αίτημα της Ελλάδας για τα F-35, θα χάσουν την ουδετερότητά τους στο ΝΑΤΟ. Αν το θέσουν αυτό ως προϋπόθεση, αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να το αποδεχτούμε. Το λέω ξεκάθαρα. Εμείς δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε οποιοδήποτε βήμα αν υπάρχει κάτι τέτοιο. Εάν το πρόγραμμα των F-16 εξαρτηθεί από την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, θα ήταν προτιμότερο να μην το βάλουν στην ατζέντα. Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε αυτά τα θέμαυα είναι όλα ξεχωριστά».

Ο Καλίν συνέχισε: «Το πρόγραμμα των F-16 το βλέπουμε ως μια αξιότιμη εναλλακτική για την ενδυνάμωση της Αεροπορίας μας, αλλά και την ενίσχυση του ΝΑΤΟ. Aν η κυβέρνηση των ΗΠΑ η το Κογκρέσο θέσουν προϋποθέσεις ή πουν “αν δεν κάνετε αυτό δεν θα γίνει αυτό”, εμείς θα συνεχίσουμε την πορεία μας. Και δεν θα μείνουμε με δεμένα τα χέρια. Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις για τον εκσυγχρονισμό και τις ανάγκες του θα ψάξουν άλλες εναλλακτικές».

Τα ανατολίτικα παζάρια και οι εκβιασμοί για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Καλίν αναφέρθηκε και στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας πως η Τουρκία υποστηρίζει στη θεωρία την αρχή της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ.

«Όπως γνωρίζετε, η Σουηδία έκανε μια συνταγματική τροποποίηση πέρυσι. Οι ίδιοι έχουν δηλώσει ότι ο νέος αντιτρομοκρατικός νόμος θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο. Αυτές οι χώρες θέλουν να γίνουν μέλη πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο. Η σουηδική πλευρά λέει ότι μόλις γραφτεί και εφαρμοστεί αυτός ο νόμος, θα μπορέσει να εκπληρώσει τα αιτήματα της Τουρκίας. Εμείς θα το ξανακοιτάξουμε και θα κάνουμε μια ανάλογη αξιολόγηση. Με τη Φινλανδία δεν υπήρχε τέτοιο πρόβλημα όπως με τη Σουηδία» ανέφερε ο ίδιος.

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button