Η εξάρτηση των εφήβων από το διαδίκτυο αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. Επηρεάζοντας τη συμπεριφορά, την υγεία και τις σχέσεις τους. Μια πρόσφατη τηλεοπτική σειρά έφερε το θέμα στο προσκήνιο.
Επίσης η Μονάδα Εφηβικής Υγείας του «Αγλαΐα Κυριακού» καταγράφει ανησυχητική αύξηση: η σοβαρή εξάρτηση στις ηλικίες 14-17 ετών εκτοξεύτηκε από 2% (2014) σε 20% μετά την πανδημία. Ενώ η ήπια από 13% σε 60%. Πλέον, 3 στα 5 παιδιά στην Ελλάδα έχουν πρόβλημα εξάρτησης.
Ωστόσο οι επιπτώσεις περιλαμβάνουν παχυσαρκία, μαθησιακές δυσκολίες, άγχος, κατάθλιψη και απομόνωση. Η συνεχής έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο απενοχοποιεί τη βία. Μια έρευνα του Newsbomb.gr έδειξε ότι το 57% των νέων 17-34 ετών αφιερώνει πάνω από 3 ώρες καθημερινά στα social media. Με το 77% να δηλώνει «πολύ εξαρτημένο». Εντυπωσιακά, οι ίδιοι οι νέοι προτείνουν ως λύση την καθυστέρηση στην απόκτηση πρόσβασης στο διαδίκτυο.
Επίσης, ο διαδικτυακός εκφοβισμός και η ρητορική μίσους έχουν διπλασιαστεί. Οι ερωτικές σχέσεις επηρεάζονται από το sexting και την έκθεση στην πορνογραφία, με αγόρια να γίνονται πιο ντροπαλά και κορίτσια πιο επιθετικά.
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;
Ωστόσο οι απαγορεύσεις δεν λειτουργούν. Η αναζήτηση ειδικών είναι κρίσιμη. Ενώ υπάρχουν τεχνολογικά εργαλεία προστασίας, ο διάλογος και η πειθώ είναι τα σημαντικότερα. Επιπλέον οι γονείς πρέπει να εμπνέουν με το παράδειγμά τους, να είναι διαθέσιμοι για συζήτηση, να σέβονται τους εφήβους. Και να τους περνούν την ευθύνη για τις επιλογές τους.
Χορηγούμενο