Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κάιρο για την 10η τριμερή σύνοδο Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου
Οι δηλώσεις των ηγετών στον Τύπο έχουν προγραμματιστεί για τις 14:20
Σήμερα, Τετάρτη 8 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται το Κάιρο για να συμμετάσχει στις 10η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου. Στις 11:45, θα πραγματοποιήσει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι. Ενώ στις 12:30 οι ηγέτες των τριών χωρών θα συναντηθούν κατ’ ιδία. Ακολουθούνται από ευρύτερες συνομιλίες των αντιπροσωπειών τους. Οι δηλώσεις των ηγετών στον Τύπο έχουν προγραμματιστεί για τις 14:20.
Θέματα της Συνόδου
Η σύνοδος δεν εστιάζεται σε κρίσιμα ζητήματα, όπως:
Η Συρία : Θα συζητηθούν οι αλλαγές στη χώρα με την Αθήνα να τονίζει την ανάγκη για ενότητα, ανεξαρτησία, κυριαρχία, και σεβασμό των θρησκευτικών μειονοτήτων.
Ενεργειακή Συνεργασία : Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου. Καθώς και στις ευρύτερες ενεργειακές σχέσεις της Αιγύπτου με την ΕΕ.
Μεταναστευτικό και Ασφάλεια : Στο επίκεντρο που θα βρεθεί η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, καθώς και η υποστήριξη της ΕΕ προς την Αίγυπτο, με την ευρωπαϊκή βοήθεια ύψους 6 δις. ευρώ, η οποία θα ξεκινήσει σύντομα να εκταμιεύεται.
Γεωπολιτικές Ενώσεις : Συζήτηση θα γίνει για την ενίσχυση της συνεργασίας απέναντι σε τουρκικές πρωτοβουλίες. Όπως πιθανή συμφωνία Τουρκίας-Συρίας για θαλάσσιες ζώνες.
Η Σημασία της Συνόδου
Η τριμερής σύνοδος προβάλλει το μοντέλο συνεργασίας Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου ως παράδειγμα σταθερότητας και σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Η ελληνική πλευρά αναδεικνύει τον αναβαθμισμένο ρόλο της στην Ανατολική Μεσόγειο ως αξιόπιστου συμμάχου και σταθερού πυλώνα ασφάλειας.
Τι προηγείται της Συνόδου
Η σύνοδος ξεκινά με τη διμερή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλ Σίσι. Όπου θα εξεταστούν ιδιαίτερα ζητήματα, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση “Greece-Egypt Interconnection”, που συνδέει ενεργά την Αίγυπτο με την ΕΕ.
Η τριμερής Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου αποτελεί ακόμη μία φορά ισχυρό μήνυμα σταθερότητας σε μία ταραγμένη περιοχή, ενισχύοντας τη συνεργασία των τριών χωρών ως άξονας ειρήνης και προόδου.
Χορηγούμενο