Τι περιέχει ο μυστικός φάκελος φάντασμα με τα πυρηνικά όπλα που θα παραδώσει ο Τζο Μπάιντεν στον Ντόναλντ Τραμπ;;
Ο μυστικός φάκελος που θα παραδώσει ο Μπάιντεν στον Τραμπ… Ο Ντόναλντ Τραμπ, επιστρέφοντας στο αξίωμα του Προέδρου των ΗΠΑ, θα κληρονομήσει έναν μυστικό φάκελο, γνωστό «Καθοδήγηση Σχεδιασμού Ανάπτυξης Πυρηνικών Όπλων» (Nuclear Weapons Employment Planning Guidance). Το έγγραφο αυτό, που δεν έχει ηλεκτρονικά αντίγραφα και του οποίου η ύπαρξη δεν αναγνωρίζεται επίσημα, περιέχει στρατηγικές για την αντιμετώπιση πυρηνικών απειλών κατά της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τους New York Times , ο φάκελος ανανεώνεται κάθε τέσσερα χρόνια και η πρόσβασή του περιορίζεται στον εκάστοτε Πρόεδρο και λίγους κορυφαίους αξιωματούχους του Πενταγώνου. Φέτος, ο Τζο Μπάιντεν αναθεώρησε το περιεχόμενο του φακέλου, προσθέτοντας τη… Ρωσία, την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα στις κύριες πυρηνικές απειλές. Παράλληλα, προχώρησε στη διατύπωση νέων κατευθύνσεων για την ανάπτυξη πυρηνικών οπλικών συστημάτων στις ΗΠΑ.
Δραματικές εξελίξεις: Η Ρωσία έθεσε σε ετοιμότητα πυρηνικούς πυραύλους
Η Wall Street Journal σημειώνει ότι ο φάκελος υπογραμμίζει τη σημασία ανάπτυξης προηγούμενων μη πυρηνικών συστημάτων και ενίσχυσης των στρατιωτικών συμμαχιών με τις χώρες στην Ασία και την Ευρώπη. Ωστόσο, το Πεντάγωνο εξετάζει επίσης επιλογές για την αύξηση των πυρηνικών κεφαλαίων, εάν οι συμβατικές λύσεις αποδεικνύονται ανεπαρκείς.
Δείτε επίσης – Ο Ζελένσκι απειλεί να μας οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο
«Αν οι τρέχουσες συνθήκες οδηγηθούν σε αρνητική κατεύθυνση…»
«Αν οι τρέχουσες συνθήκες οδηγηθούν σε αρνητική κατεύθυνση, με τη Ρωσία να λέει… “Όχι” στον έλεγχο των όπλων, την Κίνα να αναπτύσσεται και τη… Βόρεια Κορέα να κατασκευάζει, μπορεί να υπάρξει ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός των αναπτυσσόμενων πυρηνικών όπλων των… ΗΠΑ στο μέλλον» δήλωσε ανώτερος υπάλληλος, αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν. «Το ερώτημα είναι αν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτή την ανάγκη με συμβατικό τρόπο».
Δείτε επίσης – Πυρηνικά εργοστάσια στην Ελλάδα; Ξεκινούν κρυφές συζητήσεις
Ο Τραμπ θα βρει έτοιμες επιλογές για ενίσχυση της «πυρηνικής τριάδας» —των συστημάτων εκτόξευσης πυραύλων από ξηρά, θάλασσα και αέρα— περιλαμβάνοντας την τοποθέτηση περισσότερων κεφαλών στους πυραύλους Minuteman III , την επέκταση πυρηνικών σε υποβρύχια και τη συνέχιση ενός προγράμματος πυραύλων κρούζ που είχε αρχικά. ακυρωθεί από τον Μπάιντεν αλλά αποκαταστάθηκε από το Κογκρέσο.
Δείτε επίσης – Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για ένα πυρηνικό χτύπημα;
Οι στρατηγικές αυτές συνδέονται με τις συστάσεις της Επιτροπής Στρατηγικής Θέσης, η οποία μελετά τις προκλήσεις ασφαλείας έως το… 2035, προσφέροντας επίσης έναν σαφή οδικό χάρτη για τις μελλοντικές πυρηνικές πολιτικές των ΗΠΑ.
Χορηγούμενο