Θα χτυπήσει με πυρηνικά ο Πούτιν; Η Ουκρανία έπληξε τη Ρωσία για πρώτη φορά με ATACMS των ΗΠΑ με την διεθνή ειρήνη να ακροβατεί σε τεντωμένη σκοινί…
Θα χτυπήσει με πυρηνικά ο Πούτιν; Η Ουκρανία έπληξε με ATACMS… Η ερώτηση αν η Ρωσία, υπό την ηγεσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, θα καταφύγει στην πυρηνική της δύναμη επανέρχεται στο προσκήνιο, ειδικά μετά τις πρόσφατες αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της χώρας. Σύμφωνα με το βρετανικό Sky News, οι τροποποιήσεις αυτές μειώνουν το όριο για τη χρήση πυρηνικών όπλων, δίνοντας στη Μόσχα τη δυνατότητα να απαντήσει ακόμα και σε επιθέσεις με συμβατικά όπλα.
Πιο συγκεκριμένα, η Ρωσία διατύπωσε ότι η επίθεση στο έδαφός της από ένα κράτος που δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα (όπως η Ουκρανία), αλλά υποστηρίζεται από πυρηνική δύναμη (όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες), θα θεωρείται συνδυασμένη επίθεση. Αυτή η προσέγγιση υπογραμμίζει τη νέα στρατηγική της Μόσχας και αποτελεί έμμεση προειδοποίηση προς τη Δύση.
Παρά τις δηλώσεις αυτές, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να καταφύγει εύκολα σε πυρηνικό χτύπημα. Καταρχάς, ο βασικός στρατηγικός της σύμμαχος, η Κίνα, είναι απίθανο να ανεχθεί κάτι τέτοιο, καθώς διατηρεί μια προσέγγιση που προκρίνει τη σταθερότητα και αποφεύγει την κλιμάκωση. Επιπλέον, η Μόσχα γνωρίζει ότι μια τέτοια διοίκηση θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφικές αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα από τη νέα στον Λευκό Οίκο.
Η Ρωσία ετοιμάζεται πυρετωδώς για πυρηνικό πόλεμο
Σύμφωνα με το Sky News, τα πρώτα σημάδια από την προεδρία Τραμπ δείχνουν ότι ο Αμερικανός ηγέτης επιδιώκει μια ταχύτερη λήξη της σύγκρουσης, κάτι που θα μπορούσε να λειτουργήσει προς τον όφελος της Ρωσίας. Αυτό σημαίνει ότι οι κινήσεις της Μόσχας είναι πιο πιθανό να έχουν στόχο την άσκηση πίεσης στη Δύση, παρά την υλοποίηση απειλών.
Είναι φανερό ότι οι πρόσφατες αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου εκφοβισμού, που αποσκοπεί περισσότερο στη διαπραγματευτική ενίσχυση της Μόσχας παρά στην πραγματική χρήση πυρηνικών όπλων. Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει τεταμένη, και η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τις ανησυχίες τους.
Χορηγούμενο