Ο Θερμαϊκός γέμισε τεράστιες μέδουσες του φεγγαριού… Πόσο επικίνδυνες είναι για τον άνθρωπο;
Ένα εντυπωσιακό θέαμα αντίκρισαν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, καθώς μεγάλες, διάφανες μέδουσες έκαναν την εμφάνισή τους στα ήρεμα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου, τραβώντας αμέσως τα βλέμματα των περαστικών κατά μήκος του παραλιακού μετώπου.
Ο Θερμαϊκός γέμισε τεράστιες μέδουσες – Πόσο επικίνδυνες είναι;
Πρόκειται για μέδουσες που ανήκουν στην οικογένεια Aurelia Aurita, ένα είδος κοινώς γνωστό ως μέδουσα του φεγγαριού ή μέδουσα-πιατάκι, λόγω του χαρακτηριστικού τους σχήματος. Οι συγκεκριμένες μέδουσες διακρίνονται για την σχεδόν υάλινη εμφάνισή τους, με μια ελαφριά γαλαζωπή απόχρωση που τις καθιστά ιδιαίτερα ευδιάκριτες στο νερό, όπως κατέγραψε η τοπική εφημερίδα «Μακεδονία».

Το μέγεθός τους ήταν αρκετά μεγάλο ώστε να γίνουν εύκολα αντιληπτές από τους περιπατητές της παραλίας, πολλοί από τους οποίους έσπευσαν να απαθανατίσουν το ασυνήθιστο θέαμα με τις κάμερες των κινητών τους τηλεφώνων. Η εμφάνισή τους στον Θερμαϊκό φαίνεται να συνδέεται άμεσα με τις τρέχουσες διακυμάνσεις των θερμοκρασιών των υδάτων και την αναζήτηση τροφής, καθώς μεταφέρονται παθητικά από τα θαλάσσια ρεύματα. Επιπλέον, η περίοδος αναπαραγωγής τους αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα, γεγονός που ίσως εξηγεί την αυξημένη παρουσία τους στην περιοχή.
Η σεληνόμορφη μέδουσα, όπως συχνά αποκαλείται, είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα και εύκολα αναγνωρίσιμα είδη μεδουσών παγκοσμίως. Ξεχωρίζει από το διαφανές, κυκλικό της σώμα, στο οποίο φέρει τέσσερις χαρακτηριστικούς μωβ κύκλους. Παρά τον φόβο που συνήθως προκαλούν οι μέδουσες στους λουόμενους λόγω των πιθανών επώδυνων τσιμπημάτων, το συγκεκριμένο είδος είναι εντελώς ακίνδυνο για τον άνθρωπο, καθώς δεν προκαλεί κανέναν ερεθισμό στο δέρμα κατά την επαφή.
Απόκοσμες εικόνες στη Θεσσαλονίκη: Ο Θερμαϊκός γέμισε νεκρούς αρουραίους!
Το θαλάσσιο αυτό πλάσμα διαθέτει σχετικά μικρά πλοκάμια που αιωρούνται διακριτικά γύρω από την περιφέρεια του σώματός του. Οι μέδουσες του φεγγαριού μπορούν να συναντηθούν σε θερμά έως εύκρατα νερά του βόρειου Ατλαντικού, τόσο σε ρηχά νερά κοντά στην ακτή όσο και σε πιο βαθιά, ανοιχτά νερά. Λόγω της περιορισμένης ικανότητάς τους στην κολύμβηση, είναι συχνό φαινόμενο να εκβράζονται στις ακτές μετά από έντονους ανέμους ή θαλασσοταραχές. Αξίζει να σημειωθεί ότι αποτελούν σημαντική πηγή τροφής για διάφορους θαλάσσιους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των δερματοχελωνών.
Χορηγούμενο