Ο Τραμπ αγνοεί επιδεικτικά την ΕΕ και ξεκινά άμεσα συνομιλίες με τη Ρωσία για την Ουκρανία
Σήμερα, Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Οι συνομιλίες που θα διεξαχθούν χωρίς τη συμμετοχή των Ευρωπαίων ηγετών, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Ο Τραμπ ξεκινά άμεσα συνομιλίες με τη Ρωσία για την Ουκρανία
Αύριο, Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, οι ευρωπαϊκοί ηγέτες θα συγκεντρωθούν στο Παρίσι για να συζητήσουν τις τελευταίες και να καθορίσουν τη στάση τους απέναντι στις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται ερήμην τους.
Στη Σαουδική Αραβία δεν μεταφέρεται σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, συνοδευόμενο από τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικ Βαλτς. Οι δύο επαφές με τους Ρώσους αξιωματούχους, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη λήξη της σύγκρουσης.
Σε δηλώσεις του στο Fox News, ο Γουίτκοφ ανέφερε ότι αναχωρεί σήμερα για τη Σαουδική Αραβία, τονίζοντας πως οι συναντήσεις γίνονται κατόπιν εντολής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στις συνομιλίες.
Το αποκορύφωμα των διαπραγματεύσεων θα είναι η συνάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ. Η συνάντηση αυτή θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για μια κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ του Τραμπ και του Πούτιν, λίγες ημέρες μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου για έναρξη διαλόγου με τη Μόσχα.
Τραμπ και Πούτιν «τελειώνουν» τον Ζελένσκι: «Θα κάνεις ό,τι σου πούμε»
Ο Τραμπ ξεκινά άμεσα συνομιλίες με τη Ρωσία για την Ουκρανία – Αντιδράσεις στην Ευρώπη
Η απουσία των Ευρωπαίων από τις Ευρωπαϊκές έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς μια πιθανή συμφωνία θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά το τοπίο ασφαλείας της ηπείρου.
Σύμφωνα με το Reuters, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αντιμετωπίζουν την πρωτοβουλία του Τραμπ με απογοήτευση και καχυποψία, ενώ επικρατεί έντονος προβληματισμός για το πώς θα διαμορφωθούν οι γεωπολιτικές ισορροπίες.
Παρόλο που η κίνηση αυτή δεν ήρθε ως πλήρης έκπληξη, η Ευρώπη εμφανίζεται αμήχανη, προσπαθώντας να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται χωρίς τη δική της συμμετοχή.
«Δεν θα έπρεπε να είναι αιφνιδιασμένοι. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν μείνει άναυδοι και παγωμένοι από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Τραμπ για την Ουκρανία, τη Ρωσία και την ευρωπαϊκή άμυνα», το ειδησεογραφικό πρακτορείο υπογραμμίζει τη δυσάρεστη έκπληξη που προκάλεσε την επικοινωνία του Τραμπ με τον Πούτιν, καθώς και την ομιλία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Μπανς, στο Μόναχο, που ενέτεινε την αβεβαιότητα στην Ευρώπη.
Ο μεγαλύτερος φόβος της Ευρώπης: Αποδυνάμωση της στρατιωτικής προστασίας των ΗΠΑ
Το Reuters εστιάζει στις αυξανόμενες ανησυχίες των Ευρωπαίων αξιωματούχων για την ασφάλεια της ηπείρου, καθώς υπάρχει κίνδυνος η Ουάσιγκτον να καταλήξει σε συμφωνία με τη Μόσχα, η οποία θα αποδυναμώσει την Ουκρανία και θα διαφέρει τη γεωπολιτική ισορροπία της περιοχής.
Η τοποθέτηση του Μπανς στο Μόναχο πυροδότησε έντονες συζητήσεις, αφού έδωσε έμφαση σε θέματα όπως η ελευθερία του λόγου και η μετανάστευση, παραμερίζοντας ζητήματα που αφορούν την Ουκρανία και την ευρωπαϊκή άμυνα.
Αντιμέτωποι με αυτή την αβεβαιότητα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες διαμηνύουν πως είναι έτοιμοι να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες για την άμυνά τους, αυξάνοντας τις στρατιωτικές δαπάνες και ενισχύοντας την παραγωγή όπλων.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει στο Reuters, παρά τις σχετικές δηλώσεις από την εποχή της πρώτης προεδρικής θητείας του Τραμπ και μετά την εισαγωγή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Ευρώπη δεν έχει καταλήξει σε ένα ασφαλές σχέδιο για την υλοποίηση αυτών των δεσμεύσεων, ούτε έχει διαμορφώσει έναν συγκεκριμένο μηχανισμό χρηματοδότησης της αμυντικής της δύναμης.
Η «σκιά» του Μονάχου και οι ιστορικοί παραλληλισμοί
Το Reuters επισημαίνει ότι η αμερικανική στάση θυμίζει τις αποτυχημένες διπλωματικές προσπάθειες κατευνασμού της δεκαετίας του 1930, όταν η Δύση προσπάθησε να αποφύγει τη σύγκρουση με τη ναζιστική Γερμανία. Ο ιστορικός αυτός παραλληλισμός ενισχύει τους φόβους πως οι ίδιες λανθασμένες στρατηγικές μπορούν να επαναλάβουν.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, Κάγια Κάλας, εξέφρασε τον προβληματισμό της, δηλώνοντας: «Βρισκόμενη απόψε στο Μόναχο, δεν μπορώ να μην αναρωτηθώ: Μήπως ξαναβρεθήκαμε σε αυτή τη θέση;»
Ακόμα πιο ξεκάθαρος ήταν ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος μέσω του X (πρώην Twitter) προειδοποίησε για τις πιθανές επιθέσεις των τελευταίων εξελίξεων. «Ως τουρίστας, μου αρέσει αυτό το μέρος. Ωραίοι άνθρωποι, τέλεια μπύρα, υπέροχη πινακοθήκη. Ως ιστορικός και πολιτικός, το μόνο που μπορώ να πω είναι: ΜΟΝΑΧΟ. ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ».
Η «καταιγίδα» της Ουάσιγκτον
Το Reuters παρομοιάζει τις ανακοινώσεις στην αμερικανική εξωτερική πολιτική με μια «καταιγίδα» που φνιδίασε την Ευρώπη. Παρά τις διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ ότι η δέσμευσή τους στο ΝΑΤΟ παραμένει ισχυρή, οι πρόσφατες δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων εγείρουν σοβαρά ερωτήματα.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, τόνισε ότι μια ενδεχόμενη ειρηνευτική συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει την προοπτική ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ενώ χαρακτήρισε ανέφικτο το σενάριο της πλήρους ανάκτησης των ουκρανικών εδαφών, όπως ήταν πριν από το 2014.
Την ίδια ημέρα, ο Τραμπ επικοινώνησε απευθείας με τον Πούτιν, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα για την πρόθεσή του να προχωρήσει σε ειρηνευτικές συνομιλίες. Η κίνηση αυτή ανέτρεψε τη μέχρι τώρα δυτική στρατηγική της απομόνωσης της Ρωσίας, προκαλώντας νέα δεδομένα στο γεωπολιτικό σκηνικό.
«Οι ΗΠΑ φαίνεται ότι θέλουν να διαλύσουν την τάξη πραγμάτων που οι ίδιες δημιούργησαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και αυτό περιλαμβάνει την αποδυνάμωση της Ε.Ε.», δηλώνει στο Reuters Ευρωπαίος διπλωμάτης, συμπληρώνοντας: «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυτό και να αλλάξουμε πλήρως τη στάση μας».
Οι ηγέτες που θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο του Μακρόν
Το απόγευμα της Κυριακής (16/2), το Ελιζέ είπε ότι στη Σύνοδο που συγκάλεσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα δώσουν το «παρών» ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Λούσουλα Φόνου.
Στη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στο Παρίσι, θα συμμετέχουν επίσης οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας και της Δανίας.
Κεντρικά θέματα της ατζέντας που είναι ο αποκλεισμός των Ευρωπαίων ηγετών από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που προέρχονται από τις ΗΠΑ, η στάση της Ευρώπης σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, καθώς και οι πιθανές εγγυήσεις ασφαλείας προς τον Κίεβο, είτε μέσω της Συμμαχίας είτε μέσω μιας ανεξάρτητης ευρωπαϊκής δύναμης.
Χορηγούμενο