Ο Ζελένσκι απειλεί να μας οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο εάν ο Τραμπ δεν του δώσει τα όπλα που θέλει
Ο Ζελένσκι απειλεί να μας οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο… Η Ουκρανία φαίνεται να διαθέτει τη δυνατότητα να αναπτύξει πυρηνικά όπλα μέσα σε λίγους μήνες, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times , που επικαλείται έγγραφα του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας. Αυτή η εξέλιξη προκαλεί ενδιαφέρον, καθώς συνδέεται με τις πολιτικές ανακατατάξεις στις ΗΠΑ και τη στάση του Ντόναλντ Τραμπ, εφόσον εκλεγεί Πρόεδρος.
Η απειλή της «βρώμικης» πυρηνικής βόμβας
Η δημοσίευση υποστηρίζει ότι η Ουκρανία μπορεί να κατασκευάσει μια απλή πυρηνική συσκευή, γνωστή και ως «βρωμική» βόμβα, αξιοποιώντας πλουτώνιο που εξάγεται από αναλωμένα καύσιμα πυρηνικών αντιδραστηρίων. Η τεχνολογία που περιγράφεται φέρνει στο νου τη βόμβα Fat Man που έπεσε στο Ναγκασάκι το 1945, βασιζόμενη σε τεχνολογίες του Προγράμματος Μανχάταν που αναπτύχθηκε πριν από 80 χρόνια.
Το άρθρο αναφέρει ότι η δημιουργία μιας τέτοιας βόμβας θα μπορούσε να παρακάμψει τις χρονοβόρες διαδικασίες εμπλουτισμού ουρανίου, καθιστώντας το εγχείρημα πιο άμεσο και εφικτό. Ειδικοί επισημαίνουν ότι η κατασκευή μιας βασικής πυρηνικής συσκευής, αν και περίπλοκη, δεν είναι αδύνατη για την Ουκρανία, δεδομένα των διαθεσίμων υλικών και γνώσεων.
Ο Ζελένσκι και η γεωπολιτική σκακιέρα
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, φέρεται να ζητήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ το ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, η ιδέα αυτή δεν φαίνεται να έτυχε σοβαρής εξέτασης. Ο Ζελένσκι αναφέρθηκε στο Μνημόνιο της Βουδαπέστης, το οποίο είχε στόχο να εγγυηθεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας σε αντίταγμα για την εγκατάλειψη των πυρηνικών της όπλων μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Ο Ουκρανός Πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Ρωσία έχει παραβιάσει τους όρους του Μνημονίου, ενώ οι διεθνείς εγγυήσεις για την κυριαρχία της χώρας δεν φαίνεται να λειτουργούν αποτελεσματικά.
Ο αντίκτυπος της πιθανής ανάπτυξης πυρηνικών
Η πιθανότητα πυρηνικοποίησης της Ουκρανίας προκαλεί ανησυχία σε διεθνές επίπεδο, καθώς θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέες εντάσεις στην περιοχή. Η Ουκρανία φαίνεται να εξετάζει αυτό το ακραίο ενδεχόμενο ως μέσο άμυνας, εάν οι ΗΠΑ αποσύρουν τη στρατιωτική υποστήριξη υπό την προεδρία του Τραμπ. Αυτή η στρατηγική εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο γεωπολιτικών πιέσεων, με τον Ζελένσκι να επιδιώξει να διασφαλίσει την ασφάλεια και την ανεξαρτησία της χώρας του σε ένα αβέβαιο διεθνές περιβάλλον.
Η συζήτηση για την επανεμφάνιση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία αναδεικνύει τις βαθιές προκλήσεις και τα διλήμματα της διεθνούς διπλωματίας, με τις οποίες παρακολουθούνται στενά από τη διεθνή κοινότητα.
“Σε μια συνομιλία με τον Ντόναλντ Τραμπ, του είπα ότι έχουμε δικαίωμα για πυρηνικά όπλα. Ποια είναι η διέξοδος; Ή η Ουκρανία θα έχει πυρηνικά όπλα και τότε αυτή θα είναι η άμυνά μας ή πρέπει να έχουμε κάποιο είδος προστασία και εκτός από το ΝΑΤΟ, σήμερα δεν γνωρίζουμε καμία άλλη ενεργή συμμαχία», είπε ο πρόεδρος.
Ξέφυγε ο Ζελένσκι: Τώρα ζητάει πυρηνικά όπλα
Αργότερα, διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι η Ουκρανία σχεδίαζε να αποκτήσει πυρηνικά όπλα ή αντίστοιχο οπλικό σύστημα.
Χορηγούμενο