ΚΟΣΜΟΣ

Οι Χούθι χτύπησαν ελληνικό πλοίο με πυραύλους στην Ερυθρά Θάλασσα!

Ανήκει στην εταιρεία Naftomar Shipping & Trading Co της οικογένειας Ζέιν

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν σήμερα (19/03) ότι χτύπησαν με πυραύλους ελληνικό πλοίο και συγκεκριμένα το δεξαμενόπλοιο «MADO» στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς και το ισραηλινό λιμάνι Εϊλάτ.

Οι Χούθι έβαλαν κατά του MADO, ένα δεξαμενόπλοιο μεταφοράς υγραερίου (LPG) που είχε αναχωρήσει από τη Σαουδική Αραβία, με προορισμό τη Σιγκαπούρη.

Δείτε, επίσης, ακόμη μία πυραυλική επίθεση των Χούθι κατά ελληνόκτητου πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα με νεκρούς και τραυματίες

Ο εκπρόσωπος των Χούθι, Γιαχία Σαρία, έκανε λόγο για «αμερικανικό» πλοίο. Ωστόσο, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Equasis (Electronic Quality Shipping Information System), το –υπό σημαία Νήσων Μάρσαλ– MADO ανήκει στην εταιρεία Naftomar Shipping & Trading Co που εδρεύει στην Ελλάδα.

Ράνα και Ριάντ Ζειν της Naftomar

Από τα μέσα Νοεμβρίου, οι –προσκείμενοι στο Ιράν– αντάρτες της… Υεμένης σημειώνουν συχνά επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον εμπορικών πλοίων στην… Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.

Οι Χούθι υποστηρίζουν πως οι επιθέσεις τους αποτελούν έκφραση αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας… Η οποία σφυροκοπείται από τον ισραηλινό στρατό μετά την επίθεση της Χαμάς, την 7η Οκτωβρίου.

Ποιοί είναι οι Χούθι της Υεμένης;

Οι Χούθι προέρχονται από μια ομάδα φυλών από μια ορεινή περιοχή στη βόρεια Υεμένη που συνορεύει με τη Σαουδική Αραβία. Από πλευράς θρησκείας ανήκουν στο σιιτικό Ισλάμ και για αυτό έχουν καλές σχέσεις με το Ιράν, το οποίο θεωρεί μάλιστα, πως είναι ο εκπρόσωπος των συμφερόντων των σιιτών στην περιοχή.

Η ιστορία του κινήματος πολιτικά και στρατιωτικά ξεκινά μάλιστα από τη δεκαετία του 1990. Η οργάνωση που προηγήθηκε ιδρύθηκε το 1994 από τον Χουσεϊν Μπραντρεντίν αλ Χούθι, έναν πρώην βουλευτή της Υεμένης που αντιτάχθηκε στην πολιτική του τότε προέδρου Αλί Αμντουλάχ Σαλέχ. Από τότε που ξέσπασε η Αραβική Άνοιξη το 2011, οι Χούθι κατηγορούν ολοένα και περισσότερο την κεντρική κυβέρνηση της Υεμένης στη Σανάα ότι περιθωριοποιεί τη θρησκευτική μειονότητα, στην οποία ανήκουν, και πως καταπνίγει επίσης τα δικαιώματά τους. Παράλληλα επιρρίπτουν στην κυβέρνησή τους ότι στηρίζει το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Επίσης ο Δρ. Γενς Χάιμπαχ, ειδικός σε θέματα Ισλάμ από το Ινστιτούτο GIGA, λέει σχετικά με την ισχύ των Χούθι στην περιοχή… “Πρέπει να υπολογίζουμε τους Χούθι. Αυτό το έχουν καταλάβει τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Δεν μπορεί κανείς έτσι εύκολα να τους παρακάμψει. Έχουν σταθεροποιήσει τη δύναμή τους στον βορρά και αυτό δεν πρόκειται μάλιστα να αλλάξει έτσι γρήγορα”.

Back to top button