ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι Financial Times ‘καρφώνουν’ τον Μητσοτάκη: Το κρυφό παζάρι για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Οι μυστικές συναντήσεις με τον Τζορτζ Όσμπορν

Νέες αποκαλύψεις κάνουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times για τις εν κρυπτώ συνομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Αλλά και για τα εκθέματα ελληνικών μουσείων σε πολυτελή ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Μητσοτάκης συνομίλησε με τον Τζορτζ Όσμπορν δύο φορές. Μ.ια τον Νοέμβριο του 2021 και αλλά μια προς το τέλος της περασμένης χρονιάς.

Όπως σχολιάζουν οι Financial Times ο Όσμπορν βρήκε στο πρόσωπο του Μητσοτάκη «κάποιον με τον οποίο μπορούσε να συνεννοηθεί». Ωστόσο τα όσα είπαν μεταξύ τους δεν έχουν αποκαλυφθεί προκειμένου να μην «βλάψουν» τον Έλληνα πρωθυπουργό στις επερχόμενες εκλογές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι δυο τους συζήτησαν τα σενάρια δανεισμού των εκθεμάτων, ανταλλαγής αλλά ενεχυρίασης Ελληνικών αρχαιοτήτων που εκτίθεται σε Ελληνικά μουσεία. Τα εκθέματα αυτά ουσιαστικά θα ήταν «όμηροι» στο Βρετανικό Μουσείο. Για όσο τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα παρέμεναν στη χώρα μας. Μητσοτάκης-Όσμπορν φέρεται να συζήτησαν και το σενάριο οι αρχαιότητες του Παρθενώνα να βρίσκονται μόνιμα περιοδεία, μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας.

Σύμφωνα με τους Financial Times παρά το γεγονός ότι πρόκειται για κλοπή των Γλυπτών από τον Έλγιν, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν πρόκειται να αλλάξει τον νόμο. Παρά τις εκκλήσεις να το πράξει από μια επιτροπή της Unesco το 2021. Η αποτυχία εξεύρεσης συμφωνίας είναι μια πολύ πραγματική πιθανότητα.

Back to top button