ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη ζήτηση για προσλήψεις!

Οι ισχυρότερες προοπτικές απασχόλησης καταγράφονται στους τομείς πληροφορικής!

Χορηγούμενο

Οι εργοδότες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να συνεχίσουν να προσλαμβάνουν προσωπικό κατά το επόμενο τρίμηνο. Σύμφωνα με έρευνα της ManpowerGroup. Αν και οι προοπτικές για προσλήψεις παραμένουν θετικές, παρατηρείται μείωση σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023, γεγονός που προκαλεί ανησυχία. Οι ειδικοί επισημαίνουν τη δυσαρμονία μεταξύ των απαιτούμενων δεξιοτήτων και την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Ως τους βασικούς λόγους πίσω από αυτή την τάση, όπως αναφέρει το Euronews.

Η έρευνα, που περιλάμβανε 40.340 εργοδότες από 42 χώρες, δείχνει πως οι Καθαρές Προοπτικές Απασχόλησης (NEO), οι οποίες μετρούν τις προσδοκίες προσλήψεων, παραμένουν θετικές στις περισσότερες χώρες. Το NEO υπολογίζεται αφαιρώντας το ποσοστό των εργοδοτών που αναμένουν μείωση του προσωπικού από εκείνους που προσδοκούν αύξηση. Με θετικό δείκτη να υποδηλώνει πρόθεση για νέες προσλήψεις.

Χορηγούμενο

Στις ευρωπαϊκές χώρες, οι εποχικά προσαρμοσμένες προσδοκίες κυμαίνονται από 11% στην Τσεχία έως 32% στην Ελβετία, με μέσο όρο 20,5%. Από τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης, το Ηνωμένο Βασίλειο κατέχει την υψηλότερη θέση με 28%. Ακολουθούμενο από τη Γερμανία και τη Γαλλία (22%), την Ισπανία (20%) και την Ιταλία (19%). Μόνο πέντε χώρες υπερβαίνουν τον παγκόσμιο μέσο όρο του 25%: Ελβετία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία και Βέλγιο.

Διαφορές στις κυβερνητικές στρατηγικές και οικονομική εξάρτηση επηρεάζουν τις προοπτικές προσλήψεων. Όπως δήλωσε η Mara Stefan της ManpowerGroup. Ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη εξάρτηση από τις εισαγωγές ενέργειας. Ενώ χώρες όπως η Νορβηγία είναι πιο αυτάρκεις.

Παράλληλα, η έρευνα κατέδειξε πως σε 13 από τις 21 χώρες σημειώθηκε μείωση στις προσδοκίες προσλήψεων σε σύγκριση με το 2023. Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στην Πορτογαλία (-16 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ η Ουγγαρία (+5) και η Σλοβακία (+4) παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση.

Χορηγούμενο

Σε ό,τι αφορά τους βιομηχανικούς τομείς, οι ισχυρότερες προοπτικές απασχόλησης καταγράφονται στους τομείς πληροφορικής (31%) και χρηματοοικονομικών (28%), ενώ ο τομέας της ενέργειας και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας έχει τις χαμηλότερες προσδοκίες (6%). Στην πληροφορική, η Ολλανδία ηγείται με το υψηλότερο NEO (49%), ενώ η Ρουμανία καταγράφει αρνητικές προσδοκίες (-3%).


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button