«Οι κυρίες της αυλής»: Πού και πως έγιναν τα γυρίσματα της αγαπημένης ελληνικής ταινίας; του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου
Η κινηματογραφική δημιουργία «Οι κυρίες της αυλής» κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά του ελληνικού κοινού και θεωρείται δικαίως ένα από τα πιο αγαπημένα και διαχρονικά έργα της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου.
Οι κυρίες της αυλής Πού και πως έγιναν τα γυρίσματα
Η πρεμιέρα της ταινίας στις 10 Απριλίου του 1966 σηματοδότησε μια ακόμα επιτυχία για τη Finos Film, καθώς κατάφερε να συγκινήσει και να διασκεδάσει πλήθος θεατών. Συγκεκριμένα, κατέλαβε την 10η θέση ανάμεσα σε 101 ταινίες που προβλήθηκαν εκείνη τη χρονιά, κόβοντας 338.081 εισιτήρια, ένα εντυπωσιακό νούμερο για την εποχή.
Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή ήταν η τελευταία φορά που ο αγαπημένος ηθοποιός Ντίνος Ηλιόπουλος συνεργάστηκε με τη Finos Film, κλείνοντας έναν σημαντικό κύκλο στην καριέρα του. Η ιστορία που ξεδιπλώνεται στην οθόνη είναι βασισμένη στο επιτυχημένο θεατρικό έργο του Άλφρεντ Ζερί, «Το Έκτο Πάτωμα», το οποίο είχε γνωρίσει μεγάλη ανταπόκριση στο θεατρικό σανίδι και μεταφέρθηκε με επιτυχία στη μεγάλη οθόνη.
Η πλοκή της ταινίας
Η πλοκή της ταινίας μας μεταφέρει σε μια γραφική αυλή ενός παλιού αθηναϊκού σπιτιού, όπου κατοικεί μια ποικιλόμορφη ομάδα ανθρώπων. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο Πίπης, ένας μποέμ καλλιτέχνης που αντιμετωπίζει διαρκώς οικονομικές δυσκολίες. Παρά την φτώχεια του, ο Πίπης είναι μια πηγή χαράς και διασκέδασης για τους υπόλοιπους ενοίκους, προσφέροντάς τους απλόχερα τις ευφάνταστες ιδέες του.
Στην αυλή καταφθάνει και ο Νίκος, ένας νεαρός άνδρας που είναι βαθιά ερωτευμένος με μια μυστηριώδη γυναίκα, τη Μελίτα, η οποία αναμένει την επιστροφή του συζύγου της από μια χώρα του ανατολικού μπλοκ. Παράλληλα, η όμορφη Αννούλα, η κόρη του κυρ-Νώντα που περιφέρεται στην αυλή παίζοντας με τη λατέρνα της, αρχίζει να τρέφει αισθήματα για τον Νίκο. Στο μεταξύ, μια φιλόδοξη χορεύτρια καταφέρνει να πείσει τον Πίπη να συνεργαστούν σε παραστάσεις ενός καμπαρέ. Μέσα από μια σειρά από κωμικά και απρόοπτα γεγονότα, οι σχέσεις μεταξύ των ενοίκων περιπλέκονται ακόμα περισσότερο, με τον Νίκο να ανακαλύπτει έναν απρόσμενο έρωτα για τη νεαρή Αννούλα.
Υπάρχει η η αυλή που βλέπουμε στην ταινία;
Ένα ερώτημα που συχνά απασχολεί τους λάτρεις της ταινίας είναι αν η αυλή που βλέπουμε στην οθόνη ήταν υπαρκτή. Υπάρχουν δύο αντικρουόμενες απόψεις. Μια άποψη, αν και ανεπίσημη, υποστηρίζει ότι τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε ένα κτίριο στην περιοχή του Μοναστηρακίου, το οποίο αργότερα μετατράπηκε σε έναν χώρο τέχνης με την ονομασία T.A.F. Από την άλλη πλευρά, η επικρατούσα άποψη είναι ότι ο ίδιος ο Φιλοποίμην Φίνος, ο ιδρυτής της Finos Film, δημιούργησε ένα ειδικά σχεδιασμένο σκηνικό για τις ανάγκες της παραγωγής, προκειμένου να ελέγξει πλήρως το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.
Χτυποκάρδια στο θρανίο: Σε ποιό σχολείο έγιναν τα γυρίσματα;
Η αστρονομική -για την εποχή- αμοιβή του Ντίνου Ηλιόπουλου
Ένα ενδιαφέρον ιστορικό στοιχείο αφορά την αμοιβή του Ντίνου Ηλιόπουλου για τη συμμετοχή του στην ταινία, η οποία λέγεται ότι έφτασε τις 90.000 δραχμές, ένα εξαιρετικά υψηλό ποσό για τα δεδομένα της εποχής, που αναδεικνύει την αναγνώριση της αξίας του ηθοποιού. Επιπλέον, η ταινία σηματοδότησε και την πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση της μόλις δύο ετών κόρης του Ντίνου Ηλιόπουλου, της Εβίτας Ηλιοπούλου, η οποία υποδύθηκε την κόρη του χαρακτήρα που ενσάρκωσε ο πατέρας της στην ταινία, προσθέτοντας μια γλυκιά και αυθόρμητη πινελιά στην παραγωγή.
Έκλεισε η ταβέρνα «Λάζαρος» σύμβολο του ελληνικού κινηματογράφου κλείνοντας μια ολόκληρη εποχή
Συνολικά, «Οι κυρίες της αυλής» παραμένει μια αγαπημένη ταινία που συνδυάζει με μοναδικό τρόπο το χιούμορ, τη συγκίνηση και την ανθρώπινη ζεστασιά, αποτυπώνοντας με νοσταλγία μια αλλοτινή Αθήνα και τις ζωές των απλών ανθρώπων της.
Χορηγούμενο