Το αρχαίο ιερό και το θέατρο της Δωδώνης, όπου στεγαζόταν το αρχαιότερο μαντείο της Ελλάδας, αποτελεί έναν μοναδικό ιστορικό χώρο, ο οποίος υπήρχε ακόμη και πριν από το περίφημο μαντείο των Δελφών.
Επίσης οι ερωτήσεις που υποβάλλονταν στο Μαντείο της Δωδώνης αφορούσαν ζητήματα πολιτικής, θρησκείας, οικογένειας, υγείας, εργασίας, ταξιδιών και περιουσίας. Αυτές καταγράφονταν σε μικρές μολύβδινες πινακίδες, οι οποίες ήρθαν στο φως κατά τις αρχαιολογικές ανασκαφές.
Ωστόσο οι αρχαίοι Έλληνες πρόσφεραν πολύτιμες πληροφορίες για την καθημερινότητά τους και τα θέματα που τους απασχολούσαν. Οι επιγραφές στις μαντικές πινακίδες, συνολικά 4.216 στον αριθμό, χρονολογούνται από τα τέλη του 6ου έως τα μέσα του 3ου αιώνα π.Χ.
Οι πινακίδες αυτές, συνήθως μικρών διαστάσεων και κατασκευασμένες από μόλυβδο, φαίνεται πως ήταν επανειλημμένα. Τα γράμματα τους είχαν μέγεθος μόλις 1-1,5 χιλιοστά. Ενώ οι ερωτήσεις ήταν γραμμένες σε διαφορετικά αλφάβητα και διαλέκτους. Καθώς και άλλες από διάφορες περιοχές – όπως οι Συρακούσες, ο Τάρας (σύγχρονο Τάραντο), η Βοιωτία. Η Αθήνα και η Κόρινθος – έφτασαν στη Δωδώνη για να ζητήσουν χρησμό.
Χορηγούμενο