Γιατί τσουγκρίζουμε τα ποτήρια μας; Οι ρίζες και ο συμβολισμός – Το έθιμο που έχει τις ρίζες του στη χριστιανική εποχή
Γιατί τσουγκρίζουμε τα ποτήρια μας; Οι ρίζες και ο συμβολισμός… Σύμφωνα με την πιο δημοφιλή θεωρία, το έθιμο του τσουγκρίσματος των ποτηριών έχει τις ρίζες του στη χριστιανική εποχή. Η κύρια ιδέα πίσω από αυτή την πρακτική ήταν να διώξουν το διάβολο. Πιστεύοντας ότι ο ήχος του τσουγκρίσματος ή των κουδουνιών θα τον έδιωχνε μακριά. Ο στόχος ήταν να απομακρυνθούν οι κακές επιρροές και οι δαίμονες. Γι’ αυτό και σε ορισμένες κουλτούρες συνηθιζόταν να χτυπούν κουδούνια πριν πιουν.
Τσούγκρισμα στην Αρχαία Ελλάδα
Επίσης μια άλλη θεωρία εντοπίζεται στην Αρχαία Ελλάδα. Τότε, το τσούγκρισμα των ποτηριών φέρεται να είχε σκοπό να αποδείξει την ακεραιότητα του ποτού. Δηλαδή υπήρχε πάντοτε η υποψία ότι κάποιος μπορεί να προσπαθούσε να δηλητηριάσει τον άλλο, και έτσι, με το τσούγκρισμα, λίγο από το ποτό του ενός ατόμου έπεφτε στο ποτήρι του άλλου, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι δεν υπήρχε επικίνδυνη ουσία.
Η Συμμετοχή των Πέντε Αισθήσεων
Άλλη εκδοχή αναφέρει πως κάθε φορά που πίνουμε, καλό είναι να συμμετέχουν και οι πέντε αισθήσεις μας. Κρατώντας το ποτήρι ικανοποιούμε την αίσθηση της αφής, βλέποντας το ποτό εξετάζουμε την όραση, μυρίζοντας το άρωμά του ενεργοποιούμε την όσφρηση. Ενώ η γεύση έρχεται με την κατανάλωση. Το τσούγκρισμα των ποτηριών προστέθηκε για να συμπληρωθεί και η ακοή, κάνοντας την εμπειρία πλήρη.
Ένωση και Συμβολισμός της Συντροφικότητας
Ωστόσο οι περισσότερες θεωρίες συμφωνούν πως το τσούγκρισμα των ποτηριών ξεκίνησε ως ένας τρόπος να διατηρηθεί η ενότητα όταν οι άνθρωποι άρχισαν να πίνουν από ξεχωριστά ποτήρια αντί από κοινά δοχεία. Φέρνοντας τα ποτήρια κοντά, το τσούγκρισμα συμβόλιζε την ένωση και τη συντροφικότητα, σαν να επανενώνονται οι συμμετέχοντες γύρω από το ίδιο ποτήρι.
Χορηγούμενο