Ας αφήσουμε στην άκρη τα έτοιμα παγωτά του εμπορίου και ας δημιουργήσουμε ένα μοναδικό, σπιτικό παγωτό μόκα, εμπλουτισμένο με αρωματικό λικέρ. Και σιροπιασμένο με μια πλούσια σάλτσα σοκολάτας. Η διαδικασία είναι απλή και το αποτέλεσμα θα ενθουσιάσει τους λάτρεις του καφέ και της σοκολάτας.
Για το παγωτό:
Πρώτα σε ένα μπολ, χτυπήστε ζωηρά τους κρόκους των αβγών μαζί με την άχνη ζάχαρη και τον στιγμιαίο καφέ, μέχρι το μείγμα να γίνει ανοιχτόχρωμο και αφράτο. Στη συνέχεια, προσθέστε το λικέρ της επιλογής σας (Bailey’s ή Kalhua) και ανακατέψτε απαλά.
Έπειτα σε ένα άλλο καθαρό μπολ, χτυπήστε την παγωμένη κρέμα γάλακτος μέχρι να σχηματιστούν σφιχτές κορυφές σαντιγί.
Πάρτε περίπου το ένα τρίτο της σαντιγί και ενσωματώστε το στο μείγμα των αβγών, ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ για να το ελαφρύνετε.
Κατόπιν ρίξτε το ελαφρωμένο μείγμα στην υπόλοιπη σαντιγί και ανακατέψτε με απαλές, κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Στη συνέχεια μεταφέρετε το παγωτό σε μια φόρμα σιλικόνης ή σε μια μεταλλική φόρμα που έχετε καλύψει εσωτερικά με πλαστική μεμβράνη. Σκεπάστε και βάλτε στην κατάψυξη για τουλάχιστον έξι ώρες, μέχρι να παγώσει καλά.
Για την σάλτσα σοκολάτας:
Αρχικά τοποθετήστε τα κομματάκια της κουβερτούρας σε ένα ανθεκτικό στη θερμότητα μπολ.
Έπειτα, σε ένα μικρό κατσαρολάκι, ζεστάνετε το φρέσκο γάλα μαζί με την κρέμα γάλακτος σε μέτρια φωτιά. Προσέξτε να μην βράσει το μείγμα.
Ωστόσο μόλις το μείγμα αρχίσει να φουσκώνει ελαφρά στις άκρες, αποσύρετέ το από τη φωτιά και ρίξτε το ζεστό υγρό πάνω από τα κομματάκια σοκολάτας.
Αφήστε το για ένα λεπτό να μαλακώσει η σοκολάτα. Και στη συνέχεια ανακατέψτε απαλά με μια μαρίζ μέχρι να λιώσει εντελώς και να δημιουργηθεί μια λεία και γυαλιστερή σάλτσα.
Προσθέστε το λικέρ (Bailey’s ή Kalhua) στη σάλτσα και ανακατέψτε για λίγο ακόμα. Αφήστε τη σάλτσα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Σερβίρισμα:
Βγάλτε το παγωτό από την κατάψυξη περίπου 15 λεπτά πριν το σερβίρετε, ώστε να μαλακώσει ελαφρά. Επιπλέον αναποδογυρίστε το σε μια πιατέλα και κόψτε το σε όμορφες φέτες. Περιχύστε κάθε μερίδα με την λαχταριστή σάλτσα σοκολάτας και απολαύστε ένα σπιτικό παγωτό με πλούσια γεύση και άρωμα.
Υλικά:
3 κρόκοι αβγών
100 γρ. ζάχαρη άχνη
600 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
1 κουταλιά σούπας στιγμιαίος καφές
2 κουταλιές σούπας λικέρ Bailey’s ή Kalhua
Για τη σάλτσα σοκολάτας:
100 γρ. κουβερτούρα (ψιλοκομμένη)
100 ml φρέσκο γάλα
50 ml κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές σούπας λικέρ Bailey’s ή Kalhua
Χορηγούμενο