Χαφτάρ και Πούτιν τελειώνουν το Τουρκολιβυκό μνημόνιο και την κυβέρνηση του τουρκόφιλου Αμντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα… Οι εξελίξεις στη Λιβύη που τρομάζουν τον Ερντογάν
Η εύθραυστη εκεχειρία στη Λιβύη μοιάζει να απειλείται, καθώς ο Αντιστράτηγος Σαντάμ Χαφτάρ, υιός του Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και Αρχηγός του Επιτελείου των Χερσαίων Δυνάμεων του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), επιθεώρησε μονάδες στην πρώτη γραμμή δυτικά της Σύρτης. Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με το Γραφείο Στρατιωτικών Πληροφοριών του LNA, υποδηλώνει άμεση πολεμική προετοιμασία και φέρνει στο προσκήνιο -πάντα, υπό τις «ευλογίες» του Πούτιν- την ενδεχόμενη επέμβαση της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων “Βάγκνερ” στην δυτική Λιβύη.
Χαφτάρ και Πούτιν τελειώνουν το Τουρκολιβυκό μνημόνιο
Ο Σαντάμ Χαφτάρ τόνισε την ανάγκη για υψηλά επίπεδα ετοιμότητας και πλήρη δέσμευση των μονάδων, σε μια σαφή ένδειξη επικείμενης επίθεσης. Αυτή η κλιμάκωση έρχεται εν μέσω δυτικών εκκλήσεων για εκεχειρία, οι οποίες, προς το παρόν, παραμένουν μακρινό όνειρο.
Ο Ντμπέιμπα Ενάντια στον Σαλέχ και τις Πολιτοφυλακές
Στην άλλη πλευρά, ο φιλότουρκος πρωθυπουργός Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα προσπαθεί να συσπειρώσει φατρίες γύρω του, επιδιώκοντας να ενισχύσει την ενότητα και τη σταθερότητα στη δυτική Λιβύη. Ωστόσο, ο Ντμπέιμπα εξαπέλυσε μια δριμεία επίθεση κατά του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων (HOR), Ακίλα Σαλέχ, κατηγορώντας τον για “πολεμοκαπηλία” και υποκίνηση της επίθεσης στην Τρίπολη από δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ μεταξύ 2019 και 2020. Ο Ντμπέιμπα χαρακτήρισε τον Σαλέχ “αναίσχυντο” που μιλάει τώρα για ειρήνη, ενώ στο παρελθόν νομιμοποίησε τον βομβαρδισμό και την καταστροφή της πρωτεύουσας, η οποία άφησε πάνω από 3.000 νεκρούς.
Ο Σαλέχ, από την πλευρά του, κατηγόρησε την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) του Ντμπέιμπα για την πρόσφατη βία στην Τρίπολη και κάλεσε για άμεσο διορισμό νέου πρωθυπουργού για να αποφευχθεί ένα πολιτικό κενό.
Οι ΗΠΑ ξεκινούν γεωτρήσεις στην Κρήτη και ακυρώνουν το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο
Η Ρευστή Κατάσταση στην Λιβύη
Το πολιτικό και ασφαλές τοπίο της Λιβύης είναι ιδιαίτερα εύθραυστο. Η πρόσφατη έξαρση βίας πολιτοφυλακών στην Τρίπολη, σε αντίθεση με την σχετική ηρεμία στην ανατολική Λιβύη, αναδεικνύει το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών. Η δολοφονία του Αμπντελγκάνι Αλ-Κικλί (“Γκνέιβα”), επικεφαλής της πλέον διαλυμένης Υπηρεσίας Υποστήριξης Σταθερότητας, πυροδότησε θανατηφόρες συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων ένοπλων ομάδων που συνδέονται με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU).
Οι επικριτές του Ντμπέιμπα τον κατηγορούν ότι βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην υποστήριξη των πολιτοφυλακών και των Τούρκων για να διατηρήσει την εξουσία του, παρά τις υποσχέσεις του να τις διαλύσει. Η κυβέρνησή του φέρεται να χρηματοδοτεί και να ενδυναμώνει ένοπλες ομάδες, εφαρμόζοντας μια τακτική “διαίρει και βασίλευε” για να ελέγξει πιθανές απειλές.
Saddam Haftar inspects military units on the “front lines of defense” west of Sirte. #Libya #ليبيا pic.twitter.com/PpmwQCsAL0
— Alwasat Libya (@alwasatengnews) May 20, 2025
Prime Minister Abdelhamid Al-Dabaiba receives a delegation of notables and dignitaries from the city of Zliten as part of a series of national meetings aimed at strengthening unity and supporting stability across the country pic.twitter.com/9qdvbL7Hos
— Libya News (@LibyaNews_en) May 20, 2025
Αντιθέτως, η ανατολική Λιβύη, υπό τον Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, παρουσιάζει μια εικόνα σχετικής ηρεμίας, με σημαντικά έργα υποδομών και προσπάθειες ανοικοδόμησης σε εξέλιξη. Η διαφορά αυτή αναζωπυρώνει τη συζήτηση για το κατά πόσο η δυτική Λιβύη μπορεί να επιτύχει διαρκή ειρήνη χωρίς τον αφοπλισμό των πολιτοφυλακών. Οι δυτικές δυνάμεις, που επιθυμούν επενδύσεις στη Λιβύη, απαιτούν την αναπαραγωγή του ανατολικού μοντέλου αφοπλισμού και κεντρικής εξουσίας για μια πραγματική σταθερότητα και δημοκρατική διακυβέρνηση. Η Λιβύη βρίσκεται για άλλη μια φορά σε κομβικό σημείο, με το μέλλον της να κρέμεται από την ισορροπία των δυνάμεων και τις εσωτερικές διαμάχες.
Χορηγούμενο