EΛΛΑΔΑ

Πανώλη στα αιγοπρόβατα: Τα δύο σενάρια για την εισαγωγή της νόσου στην Ελλάδα

Η έλευση των κρουσμάτων στην Ελλάδα φαίνεται να συνδέεται με την εισαγωγή μολυσμένων ζώων από τη Ρουμανία

Χορηγούμενο

Τα κρούσματα πανώλης των αιγοπροβάτων στη Θεσσαλία, την Κόρινθο και την Αττική έχουν οδηγήσει στην εξόντωση χιλιάδων ζώων. Εγείροντας ερωτήματα για την προέλευση του ιού στην Ελλάδα.

Ακόμη ο συγκεκριμένος ιός επηρεάζει κυρίως μονάδες γαλακτοπαραγωγής και τυροκομίας Αποκαλύπτοντας αδυναμίες στο σύστημα παρακολούθησης των ζώων. Και τον μηχανισμό ελέγχου στις εκτροφές.

Χορηγούμενο

Επίσης την προηγούμενη εβδομάδα, κλιμάκιο της αρμόδιας υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισκέφθηκε τη Θεσσαλία. Για να επιθεωρήσει τα μέτρα που λαμβάνονται για την αποφυγή εξάπλωσης της νόσου. Σύμφωνα με την Καθημερινή, το κλιμάκιο διαπίστωσε ότι τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Ωστόσο η έλευση των κρουσμάτων στην Ελλάδα φαίνεται να συνδέεται με την εισαγωγή μολυσμένων ζώων από τη Ρουμανία. Η οποία επίσης έχει αναφέρει κρούσματα της πανώλης.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, απαιτούνται πιστοποιητικά υγείας για την εισαγωγή ζώων σε ελληνικές κτηνοτροφικές μονάδες, εκτός αν τα ζώα προορίζονται για άμεση σφαγή.

Χορηγούμενο

Δύο σενάρια εξετάζονται για την εισαγωγή της πανώλης στην Ελλάδα:

Εισαγωγή με σκοπό τη σφαγή: Τα ζώα, που εισήχθησαν για άμεση σφαγή, μπορεί να πωλήθηκαν σε κτηνοτρόφους που τα κράτησαν για παραγωγή ή για περαιτέρω πάχυνση.

Άρρωστα ζώα: Τα ζώα που εισήχθησαν ενδέχεται να ήταν ήδη άρρωστα. Και, με την έλλειψη απολύμανσης των οχημάτων μεταφοράς, ο ιός μεταδόθηκε σε άλλα ζώα.

Επιπλέον η εξάπλωση της πανώλης οφείλεται σε ελλιπείς ελέγχους και αδιαφορία για τις διαδικασίες. Το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής των εισαγωγών συχνά παρακάμπτεται, ιδιαίτερα για το ενδοκοινοτικό εμπόριο. Η έλλειψη κτηνιάτρων και η κακή κατάσταση των εργαστηρίων επιδεινώνουν την κατάσταση. Καθιστώντας δύσκολη την άμεση ανίχνευση ασθενειών.

Ωστόσο παρά την απόφαση του υπουργείου να απαγορεύσει τη μετακίνηση αιγοπροβάτων σε εθνικό επίπεδο τη Δευτέρα, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων, Δημήτρης Μόσχος, δήλωσε ότι οι εισαγωγές από τη Ρουμανία συνεχίζονταν κανονικά μέχρι τότε. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι υπηρεσίες είναι αποδυναμωμένες. Και τα εργαστήρια διαθέτουν παλιά και ανεπαρκή εξοπλισμό.

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button