Το παραδοσιακό πασχαλινό τραπέζι προβλέπεται πιο… τσουχτερό φέτος. Καθώς οι τιμές στα αρνιά, τα κατσίκια και τα υπόλοιπα εδέσματα δείχνουν αυξητική τάση, προκαλώντας ανησυχία σε καταναλωτές και επαγγελματίες.
«Από την επόμενη εβδομάδα ξεκινά σταδιακά η περίοδος των πασχαλινών παρασκευών, με επίκεντρο τα τσουρέκια και τα κουλουράκια», αναφέρει ο Μάκης Σταματάκης, αρτοποιός, μιλώντας στο Mega. Παρά το γεγονός ότι οι τιμές για τα τσουρέκια παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι – γύρω στα 15 ευρώ/κιλό – το κόστος παραγωγής συνεχίζει να πιέζεται. Κυρίως λόγω των ενεργειακών εξόδων. «Το βασικό μας πρόβλημα είναι η ενέργεια. Έχουμε δει αυξήσεις 120%-200% τα τελευταία χρόνια», επισημαίνει.
Η φετινή χρονιά παρουσιάζει ένα ακόμη χαρακτηριστικό: λόγω της χρονικής ταύτισης του ορθόδοξου και του καθολικού Πάσχα, η ζήτηση για αμνοερίφια από το εξωτερικό αναμένεται ιδιαίτερα αυξημένη, εντείνοντας τον φόβο για περιορισμένες διαθέσιμες ποσότητες.
Καλάθι του Πάσχα και Καλάθι των Νονών: Τι να περιμένουμε
Στις 9 Απριλίου ξεκινά επίσημα το «Καλάθι του Πάσχα», που θα παραμείνει σε ισχύ έως και το Μεγάλο Σάββατο, 19 Απριλίου. Όπως κάθε χρόνο, θα περιλαμβάνει τα βασικά προϊόντα του εορταστικού τραπεζιού. Όπως αρνί, κατσίκι, τσουρέκι, σοκολατένια αυγά και πασχαλινά γλυκίσματα.
Παράλληλα, κάνει την εμφάνισή του και το «Καλάθι των Νονών». Με παιχνίδια, λαμπάδες, επιτραπέζια, τουβλάκια, ηλεκτρονικά και λούτρινα παιχνίδια – ιδανικά για τα βαφτιστήρια.
Η αγορά αναμένει θετική ώθηση από την αύξηση του κατώτατου μισθού και το δώρο Πάσχα που καταβάλλεται στον ιδιωτικό τομέα. Ενώ ήδη τα σούπερ μάρκετ προχωρούν σε προμήθειες με στόχο να διατηρήσουν τις τιμές όσο το δυνατόν πιο χαμηλά.
Χορηγούμενο