Η ελληνική κοινωνία σοκαρισμένη και οργισμένη παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις γύρω από τη δολοφονία του 36χρονου Αντώνη που σπρώχτηκε από το πλοίο, έπεσε στη θάλασσα και άφησε τη τελευταία του πνοή αβοήθητος, ενώ σε απόσταση αναπνοής υπήρχαν χέρια που μπορούσαν να τον σώσουν.
Το 1961, ένα καθηγητής Πανεπιστημίου ο Στάνλει Μίλγκραμ, μόλις 27 χρονών, με έδρα στο Γέιλ, αποφάσισε να κάνει ένα πείραμα εν αγνοία των φοιτητών του.
Έδεσε ένα σπουδαστή σε μια καρέκλα, και τον συνέδεσε με ηλεκτρικά καλώδια, και έδωσε τον έλεγχο της συσκευής που θα τον βομβάρδιζε με ρεύμα σε άλλους σπουδαστές.
Κάθε φορά που θα απαντούσε λάθος σε μια ερώτηση ο σπουδαστής με το τηλεχειριστήριο, θα έπρεπε να του “ριχνει” volt.
Τα κουμπιά ήταν δέκα. Ξεκινούσε από τα 15 Volt και το τελευταίο έγραφε προσοχή θάνατος, 450 Volt.
Το πείραμε ξεκίνησε, ο δεμένος φοιτητής απαντούσε λάθος και τα αποτελέσματα του πειράματος προδίδουν την ανθρώπινη φύση.
Μόλις ένα 5% αρνήθηκε να πάρει μέρος στο πείραμα.
Το υπόλοιπο 95% στη πλειοψηφία του έφτασε μέχρι τα 150 Volt( εκεί ο δεμένος μαθητής λιποθυμούσε, και μετά από λίγα συνέρχοταν).
Το τρομακτικό εύρημα είναι ότι 65% έφτασε μέχρι και τα 450 Volt, δηλαδή στο πιθανό θάνατο του μαθητή.
Φυσικά ο δεμένος ήταν ηθοποιός, δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά το πως λειτούργησαν αυτοί που είχαν το κουμπί στα χέρια τους, ήταν η σκληρη πραγματικότητα.
Με αυτό τον τρόπο ο Μίλγκραμ, ήθελε να δείξει ότι όταν δοθεί εξουσία σε κάποιον άνθρωπο, αλλοιώνεται η φύση του, που είναι να είναι κοινωνικός και να βοηθάει τον συνάνθρωπο.
Όλοι μπορούν να φτάσουν ακόμα και στη δολοφονία, αρκεί να υπακούν εντολές άλλων, που έχουν μεγαλύτερο κύρος από αυτούς, και μπορούν να μετατοπίσουν απλά την ευθύνη.
Χορηγούμενο