Στον μύλο της πολιτικής αντιπαράθεσης έχει μπει τις τελευταίες ώρες και η απόφαση του Αρείου Πάγου για το αν οι servicers μπορούν να προχωρούν σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Φαίνεται πως ξεκινά μια ακόμα μεγάλη μάχη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, για την οποία πλέον δεν υπάρχει απολύτως καμία προστασία. Με αποτέλεσμα τα ξένα funds να έχουν στρωμμένο «δρόμο» για ένα μπαράζ πλειστηριασμών. Ενώ δεν αποκλείεται να αντικρίσουμε και εικόνες… Ισπανίας, με εξώσεις πολιτών από τα σπίτια τους. Μάλιστα, οι ‘κοκορομαχίες’ συνεχίζονται και στα επίπεδα της σύγκρισης των τετραετιών Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ για τα πεπραγμένα κάθε διακυβέρνησης και το τι έχει πράξει για τους Ελληνες δανειολήπτες, με φόντο την πρώτη κατοικία.
Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες εβδομάδες το υπουργείο Οικονομικών είχε αρνηθεί να φέρει τροπολογία, υπό την πίεση των ξένων funds, που θα τους άνοιγε τον δρόμο για πλειστηριασμούς. Κάτι το οποίο έπραξε, όμως, η Δικαιοσύνη.
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών
Το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις ανακοινώσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης, που, όπως αναφέρει, «σπεύδουν να τοποθετηθούν επί της απόφασης που, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, έλαβε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου σχετικά με τη δυνατότητα των εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (servicers) να εκκινούν διαδικασίες πλειστηριασμού για δάνεια τα οποία έχουν μεταβιβαστεί από τράπεζες».
Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι «η απόφαση δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα. Αλλά αντιθέτως επιβεβαιώνει όσα προβλέπει η νομοθεσία που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (ν. 4354/2015) σχετικά με τη νομιμοποίηση των εταιριών servicers να διενεργούν δικαστικές και εξώδικες ενέργειες επί των απαιτήσεων που τους μεταβιβάστηκαν, συμπεριλαμβανομένης και της διενέργειας πλειστηριασμού».
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών
Μάλιστα, σημειώνει πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Και τον Μάιο του 2017, έφερε τροπολογία για αυτεπάγγελτη δίωξη και αυτόφωρη διαδικασία για όσους εμποδίζουν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς τον Δεκέμβριο του 2017. Κατήργησε -οριζόντια- την προστασία της Α’ κατοικίας τον Φεβρουάριο του 2019, νομοθέτησε ένα αναποτελεσματικό πρόγραμμα παροχής κρατικής επιδότησης για την προστασία της Α’ κατοικίας, χωρίς να έχει υποβληθεί καμία αίτηση, παρέδωσε στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το ιδιωτικό χρέος σε ύψος που υπερέβαινε τα 238 δισ. ευρώ, παρέδωσε στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα «κόκκινα» δάνεια στο επίπεδο του Δεκεμβρίου του 2014, δηλαδή περίπου στο 43,5% του συνόλου των δανείων, μεταβίβασε τα δάνεια των τραπεζών στα funds.
Τι λέει η Αχτσιόγλου
Από την πλευρά της, η τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στο «Κόκκινο 105,5», ανέλυσε τις επιλογές που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση Μητσοτάκη:
«-Ο πτωχευτικός νόμος της, με τον οποίο κατήργησε κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας, ακόμα και για τους πλέον ευάλωτους δανειολήπτες.
-Ο εξωδικαστικός μηχανισμός της, που δεν υποχρεώνει κανέναν πιστωτή να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Αν θέλουν κάθονται οι τράπεζες και τα funds, αν δεν θέλουν δεν κάθονται. Αν θέλουν δέχονται μια ρύθμιση, αν δεν θέλουν δεν τη δέχονται. Γι’ αυτό δεν ρυθμίζονται τα δάνεια, γιατί δεν υπάρχει δεσμευτικότητα.
-Ο “Ηρακλής”, σύμφωνα με τον οποίο ουσιαστικά τα κόκκινα δάνεια από τους ισολογισμούς των τραπεζών περνάνε στα funds με το νομικό πλαίσιο του 2003, δηλαδή χωρίς καμία φορολογική επιβάρυνση για τα funds και χωρίς καμία υποχρέωση προηγούμενης πρότασης ρύθμισης στον δανειολήπτη» επεσήμανε.
Ο Αρειος Πάγος, σύμφωνα με τη διαρροή της απόφασής του, «λέει ότι οι servicers μπορούν να διενεργούν πλειστηριασμούς», σημείωσε η κυρίας Αχτσιόγλου, προσθέτοντας ότι «το ανώτατο δικαστήριο έδειξε μια απίστευτη σπουδή και έβγαλε μια τέτοια απόφαση τόσο γρήγορα», ενώ «η ΤτΕ και ο διοικητής της, ο κ. Στουρνάρας, ήδη από τον Νοέμβριο είχαν προεξοφλήσει το αποτέλεσμα της απόφασης».
Αναδιανομή πλούτου
Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι «700.000 ακίνητα αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό τον έλεγχο των funds. Γινόμαστε μάρτυρες της μεγαλύτερης αναδιανομής πλούτου στην ιστορία του ελληνικού κράτους».
Η κυρία Αχτσιόγλου ανέφερε ότι «ακόμα και οι ενήμεροι δανειολήπτες, άνθρωποι που εξυπηρετούσαν κανονικά το δάνειό τους, με την αύξηση των επιτοκίων βλέπουν να εκρήγνυνται οι δόσεις τους, κινδυνεύουν το δάνειό τους να κοκκινίσει και να βρεθούν αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς».
Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε, προβλέπει «την κατάργηση του πτωχευτικού νόμου της Ν.Δ., τη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου προστασίας της λαϊκής πρώτης κατοικίας και πραγματικής δυνατότητας ρύθμισης των οφειλών των πολιτών, με δεσμευτικότητα για τους πιστωτές» και «προφανώς θα μπουν κανόνες για τα funds και τους servicers, που σήμερα λειτουργούν με πλήρη ασυδοσία».
Υποκρισία! Ο Τσίπρας ζητά τώρα αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας με πράξη νομοθετικού περιεχομένου
Να αναστείλει άμεσα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ως τις εκλογές μετά την απόφαση-σοκ του Αρείου Πάγου που τους απελευθερώνει ζήτησε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, ανακοινώνοντας από τη Σύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών ότι «ο πρώτος νόμος της προοδευτικής κυβέρνησης θα είναι η προστασία πρώτης κατοικίας και η δυνατότητα ρύθμισης των χρεών».
Ακολούθησε επιθετική απάντηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου. ο οποίος είπε ότι η απόφαση του Α.Π. στηρίζεται στον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ όταν «έγιναν 30.000 πλειστηριασμοί, εισήχθησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί προς διευκόλυνση των δανειστών, νομοθετήθηκε η πώληση των δανείων σε funds δίχως προηγούμενη ενημέρωση του δανειολήπτη, κατέστη ιδιώνυμο το αδίκημα παρεμπόδισης πλειστηριασμού και καταργήθηκε οριζόντια η προστασία της πρώτης κατοικίας». Οπως ισχυρίστηκε, μέσω του μηχανισμού της σημερινής κυβέρνησης «έχουν ήδη ρυθμιστεί οφειλές ύψους 1,08 δισ. για πάνω από 3.300 νοικοκυριά, ενώ τράπεζες και διαχειριστές απαιτήσεων έχουν πραγματοποιήσει διμερείς ρυθμίσεις συνολικού ύψους 27 δισ. ευρώ για μη εξυπηρετούμενα δάνεια πάνω από 590.000 δανειοληπτών».
Τι λέει ο Τσίπρας
Αντίθετα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «η ελληνική κοινωνία απειλείται από ένα γενικευμένο κύμα εκατοντάδων χιλιάδων πλειστηριασμών εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη, «ποτέ άλλοτε στο παρελθόν καταναλωτές και επιχειρήσεις δεν απειλούνταν με τόσο μαζικούς πλειστηριασμούς.
Ποτέ, όμως, δεν ήταν και τόσο απροστάτευτοι όσο σήμερα». Οπως ανακοίνωσε η Χ. Τρικούπη, καταθέτει πάλι τροπολογία στη Βουλή για την επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς και τους εκβιασμούς των funds, με καθορισμό χαμηλότερων δόσεων και σταθερό χαμηλό επιτόκιο για τις ρυθμίσεις δανείων, επιδότηση από το Δημόσιο των δόσεων αποπληρωμής για αποδεδειγμένα αδύναμους δανειολήπτες και προστασία της αγροτικής γης.
Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση στηλιτεύει τη στάση Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρει: «Με αυτή την απόφαση ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για εκατοντάδες χιλιάδες κατασχέσεις σπιτιών Ελλήνων πολιτών από funds “αγνώστου διαμονής και μίας λίρας”».
Τελείως απροστάτευτοι οι δανειολήπτες. Στο «σφυρί» χιλιάδες σπίτια
Τελευταίο… προπύργιο που είχαν οι δανειολήπτες για να σταματούν τους πλειστηριασμούς των σπιτιών τους θεωρούν την απόφαση του Αρείου Πάγου να δώσει το πράσινο φως στους διαχειριστές δανείων να προχωρούν οι ίδιοι σε πλειστηριασμούς νομικοί που ειδικεύονται στα «κόκκινα» δάνεια.
Υπενθυμίζεται πως τα funds που έχουν αγοράσει δισ. ευρώ σε δάνεια από τις τράπεζες έναντι «πινακίου φακής» τα είχαν δώσει ως «εργολαβία» στους διαχειριστές δανείων, γνωστούς ως «servicers».
Ωστόσο, η ύπαρξη δύο νόμων, ένας του 2003 και ο δεύτερος του 2015, δημιουργούσε ένα νομικό «κενό», με αποτέλεσμα να θεωρείται πως οι servicers είχαν μεν δικαίωμα να προχωρούν σε απαιτήσεις είσπραξης των δανείων, αλλά δεν μπορούσαν να ενεργοποιήσουν έναν πλειστηριασμό.
Η απόφαση του Αρείου Πάγου
Η απόφαση του Αρείου Πάγου στερεί επί της ουσίας τη δικονομική δυνατότητα των δανειοληπτών να παρεμποδίζουν υπό προϋποθέσεις την εκτέλεση πλειστηριασμού. Πλείστες είναι οι περιπτώσεις, μόνο τους τελευταίους μήνες, στις οποίες εκατοντάδες δανειολήπτες κατέθεσαν αιτήσεις ανακοπής πλειστηριασμών, επικαλούμενοι ότι το ανώτατο δικαστήριο δεν είχε αποφανθεί επί της συνολικής υπόθεσης.
Μετά απ’ αυτή την εξέλιξη, δεκάδες χιλιάδες πρώτες κατοικίες θα βγουν στο «σφυρί» και αναμένεται να πουληθούν «αντί πινακιού φακής». Σημειώνεται πως το… «φιλέτο» είναι άκρως δελεαστικό για τα «κοράκια» των κόκκινων δανείων, καθώς πρόκειται για 700.000 ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 40 δισ. ευρώ.
Τα funds διαχειρίζονται συνολικά ένα χαρτοφυλάκιο ληξιπρόθεσμων δανείων 86 δισ. ευρώ. Από αυτά τα στεγαστικά δάνεια είναι 23,9 δισ., ενώ τα «κόκκινα» καταναλωτικά ανέρχονται σε 16,6 δισ. ευρώ.
Τα funds ήδη έχουν κερδίσει 18,7 δισ. ευρώ
Μέσω των πλειστηριασμών τα funds, που δεν έχουν ούτε έδρα ούτε καν προσωπικό στην Ελλάδα, έχουν ήδη κερδίσει 18,7 δισ. ευρώ.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα είχε απλωθεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο γύρω από το θέμα που είχε προκύψει με τα funds. Σε περίπτωση που η Δικαιοσύνη έκρινε πως οι διαχειριστές δανείων (servicers) -στους οποίους τα funds είχαν δώσει ως «εργολαβία» τα «κόκκινα» δάνεια- δεν μπορούσαν να διενεργούν πλειστηριασμούς, τα funds θα έρχονταν ενώπιον πληθώρας προσφυγών από δανειολήπτες που έχασαν τις περιουσίες τους ζητώντας τεράστιες αποζημιώσεις.
Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία έκθεση της Κομισιόν (το περασμένο φθινόπωρο) γινόταν ειδική αναφορά σε «αποκλίνουσες» αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Και ζητείτο να αντιμετωπιστεί επειγόντως η νομική αβεβαιότητα.
Και η Τράπεζα της Ελλάδος στην Εκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Οκτώβριος 2022) υπογράμμιζε ότι αυτή η νομική εμπλοκή έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ανάκτηση δανείων, που διαχειρίζονται οι servicers.
«Οι τράπεζες έχουν καθαρίσει μεταβιβάζοντας τα δάνεια σε ξένους επενδυτές. Και τον σκοπό τους τον πέτυχαν. Τα «κόκκινα» δάνεια είναι στα χέρια των funds. Και οι εταιρίες διαχείρισης στραγγαλίζουν τον οφειλέτη» ανέφερε σε έρευνα των data journalists νομικός που ασχολείται με αυτές τις υποθέσεις. Ο ίδιος σημειώνει, δε, ότι δεν έχει ανακοπεί το κύμα των αναγκαστικών εκτελέσεων, αντιθέτως «υπάρχει έξαρση των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης. Μέχρι τον Ιούλιο είναι προγραμματισμένοι περισσότεροι από 10.000 πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας».
Και όλα αυτά την ώρα που οι εταιρίες διαχείρισης δανείων, που διαχειρίζονται δάνεια και απαιτήσεις που υπερβαίνουν τα 100 δισ. ευρώ, υποστηρίζουν ότι επιτελούν θεάρεστο έργο, όπως δήλωσε πρόσφατα και ο πρόεδρος της Ενωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (EΕΔΑΔΠ) και CEO της doValue Τάσος Πανούσης.
Χορηγούμενο