ΔΩΜΑΤΙΟ ΠΑΝΙΚΟΥ

Πλησιάζει το τέλος του κόσμου; «Βόμβα» από επιστήμονες του ΜΙΤ!

Ανατριχιαστικές προβλέψεις με ακριβές χρονοδιάγραμμα

Σε μια τρομακτική πρόβλεψη για την καταστροφή που αναμένεται να οδηγήσει στο τέλος του κόσμου έγινε από μια ομάδα επιστημόνων του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), οι οποίοι αποκάλυψαν ένα ακριβές χρονολόγιο για την πλήρη κατάρρευση της κοινωνίας, βασιζόμενοι σε προηγμένα μοντέλα υπολογιστών και μια έκταση δεδομένων που περιλαμβάνει τη δυναμική του πληθυσμού, την εκμετάλλευση φυσικών πόρων και τα πρότυπα χρήσης ενέργειας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις τους, η κοινωνία απομένει με λιγότερο από δύο δεκαετίες πριν αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη κατάρρευση, με το έτος 2040 να σηματοδοτεί το «τέλος του κόσμου».

Αρχικά, η αντίδραση σε αυτήν την πρόβλεψη ήταν ανάμεικτη. Ωστόσο, η εικόνα άρχισε να μεταβάλλεται όταν μελέτες στο μέλλον, συμπεριλαμβανομένης μιας που δημοσιεύθηκε στο American Scientist το 2009, επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις του αρχικού μοντέλου με ακρίβεια. Αυτές οι μελέτες, επανεξετάζοντας το μοντέλο δεκαετίες μετά την αρχική του ανακοίνωση, διαπίστωσαν ότι οι προβλέψεις του ήταν εκθαμβωτικά προφητικές, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές προβλέψεις με υψηλό βαθμό ακρίβειας.

Καθιστώντας περαιτέρω αυτά τα ευρήματα, μια ερευνήτρια για τη βιωσιμότητα από την Ολλανδία, Γκάγια Χέρινγκτον, πραγματοποίησε μια επανεξέταση το 2021, προσφέροντας μια σύγχρονη προοπτική για το μοντέλο δεκαετιών. Η ανάλυσή της, συμφωνώντας με τις αρχικές προβλέψεις, έδειξε ότι χωρίς σημαντικές αλλαγές στα μοντέλα οικονομικής ανάπτυξης και στις κοινωνικές συμπεριφορές, τα χειρότερα σενάρια που προβλέπονταν μπορούν πράγματι να επιβεβαιωθούν, σηματοδοτώντας την κατάρρευση της οικονομικής επέκτασης μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ακολουθούμενη από μια πιθανή κοινωνική κατάρρευση δέκα χρόνια αργότερα.

Δείτε το σχετικό βίντεο

Αυτή η συζήτηση για την πιθανή κατάρρευση της κοινωνίας, που τροφοδοτείται από την επιστημονική έρευνα, χρησιμεύει ως μία ισχυρή έκκληση για συλλογική δράση, με την ερευνήτρια να υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για επανεξέταση των αναπτυξιακών προτύπων μας και την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών που θα εξασφαλίσουν τη μακροζωία και την ευημερία της παγκόσμιας κοινωνίας μας.

Back to top button