ΔΩΜΑΤΙΟ ΠΑΝΙΚΟΥΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποια αγόρια καθυστερούν μα μπουν στην εφηβεία;- Mε υψηλά επίπεδα PFAS -Μικρότεροι όρχεις και χαμηλότερη τεστοστερόνη!

Η επόμενη φάση της έρευνας θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των PFAS στα κοριτσάκια

Χορηγούμενο

Μπορούν οι περιβαλλοντικοί ρύποι να επηρεάσουν την ανάπτυξη των αγοριών κατά την εφηβεία; Η απάντηση είναι θετική, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Science & Technology . Η έρευνα επικεντρώθηκε στις υπερ- και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS), χημικές ουσίες που βρίσκονται σε καθημερινά προϊόντα. Όπως ρούχα, καλλυντικά και συσκευασίες τροφίμων. Οι PFAS είναι γνωστές για την ανθεκτικότητά τους και τη συσσώρευση τους στο ανθρώπινο σώμα.

Σχεδόν όλοι έχουν κάποια επίπεδα PFAS στο αίμα τους, με κύριες πηγές έκθεσης τα τρόφιμα και το πόσιμο νερό. Παρά τη φύση της παρουσίας τους, οι συχνότητές τους στην ανθρώπινη υγεία, ειδικά κατά την εφηβεία, δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς. Είναι γνωστό ότι οι PFAS έχουν επιδράσεις στο ενδοκρινικό σύστημα. Αλλά οι επιδράσεις στην εφηβική ανάπτυξη στα παιδιά δεν είναι πλήρως κατανοητές.

Χορηγούμενο

Στη μελέτη Bergen Growth Study 2 του 2016, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα PFAS σε παιδιά 6-16 και εξέτασαν δείκτες εφηβείας. Όπως ο όγκος των όρχεων (με υπερηχογράφημα), τα επίπεδα τεστοστερόνης και την ανάπτυξη των ηβικών τριχών. Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα αγόρια με υψηλότερα επίπεδα PFAS είχαν μικρότερο όγκο όρχεων και χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης. Υποδεικνύοντας καθυστέρηση στην ανάπτυξή τους.

Τα ευρήματα αυτά συνάδουν με αποτελέσματα παρόμοιων μελετών σε ζώα. Όπου η έκθεση σε PFAS έχει αποδειχθεί ότι διαταράσσει τις ορμόνες και την ανάπτυξη. Ωστόσο, οι μηχανισμοί μέσω των PFAS επηρεάζουν την εφηβική ανάπτυξη δεν είναι απόλυτα ξεκάθαροι. «Τα δεδομένα μας είναι μοναδικά! Αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε πλήρως τους μηχανισμούς διαταραχής», δήλωσε η Ingvild Halsør Forthun, υποψήφια διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν.

Η επόμενη φάση της έρευνας θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των PFAS στα κοριτσάκια, αλλά ήδη τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της παρακολούθησης και τη ρύθμιση των περιβαλλοντικών ρύπων για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button