Ποια είναι τα πιο υγιεινά τυριά; Διαιτολόγοι και ειδικοί τροφίμων εξηγούν τι να προσέξουμε
Πλούσια σε πρωτεΐνη, ασβέστιο και προβιοτικά
Η επιλογή των πιο υγιεινών τυριών εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Η Rosemary Trout, διευθύντρια του προγράμματος μαγειρικών τεχνών και επιστήμης τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Drexel, τονίζει την ανάγκη να εξετάσουμε τη «πυκνότητα θρεπτικών συστατικών ανά θερμίδα». Επίσης, πώς τα θρεπτικά στοιχεία που απορροφώνται ,μεταβολίζονται. Η Jennifer Altman, PsyD, RD, προτείνει να αναζητήσετε τυριά που είναι «χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά και νάτριο. Αλλά πλούσια σε πρωτεΐνη, ασβέστιο και προβιοτικά».
Με αυτές τις παραμέτρους, ακολουθούν πέντε υγιεινά τυριά που αξίζει να καταναλώνουμε συχνά:
Μοτσαρέλα
Η μοτσαρέλα περιέχει 6 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα και είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και νάτριο. Επιπλέον, είναι καλή πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και ψευδαργύρου, τα οποία ενισχύουν την υγεία των οστών. Περιέχει επίσης προβιοτικά, όπως τα Lactobacillus casei και Lactobacillus fermentum, που προάγουν την υγεία του εντέρου.
Κατσικίσιο τυρί
Αυτό το κρεμώδες τυρί είναι ευεργετικό για την υγεία καθώς η γάλα κατσίκας είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και ριβοφλαβίνη, ενώ περιέχει λιγότερη λακτόζη από το αγελαδινό γάλα. Σύμφωνα με τη Rosemary Trout, το κατσικίσιο γάλα έχει υψηλότερη συγκέντρωση λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας, που είναι πιο εύκολο να απορροφηθεί από τον οργανισμό.
Το τυρί Cottage
Πλούσιο σε πρωτεΐνη και βιταμίνες B και B12, το τυρί cottage είναι μια εξαιρετική επιλογή για άτομα που θέλουν να ενισχύσουν τη μυϊκή τους μάζα και την πεπτική τους υγεία. Λόγω των προβιοτικών που περιέχει.
Παρμεζάνα
Η παρμεζάνα περιέχει 10 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα και είναι πολύ χαμηλή σε λακτόζη. Είναι πιο εύκολη στην πέψη. Περιέχει επίσης υψηλή ποσότητα ασβεστίου και είναι για υγιή οστά. Ωστόσο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε νάτριο, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.
Ελβετικό τυρί
Εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, ασβεστίου και βιταμινών B12 και φωσφόρου, το ελβετικό τυρί περιέχει επίσης το πολύτιμο προβιοτικό «propionibacterium freudenreichii», το οποίο βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και στην καταπολέμηση μολύνσεων.
Ανάλογα με τις διατροφικές ανάγκες και τις προτιμήσεις σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το είδος που σας ταιριάζει καλύτερα για να αποθηκεύσετε τα θρεπτικά συστατικά του.
Χορηγούμενο