Ποιά φαγητά και γιατί μας προκαλούν νύστα μετά το γεύμα;.. Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας και μετά από ένα καλό γεύμα το μόνο που θέλουμε είναι ο ύπνος;
Σας έχει τύχει ποτέ, μετά από ένα πλούσιο γεύμα, να νιώθετε μια ακατανίκητη επιθυμία να ξαπλώσετε και να κοιμηθείτε; Συνοδεύεται μάλιστα αυτή η υπνηλία και από ένα ενοχλητικό φούσκωμα; Αν ναι, τότε έχετε βιώσει τη λεγόμενη μεταγευματική υπνηλία (postprandial somnolence), ευρέως γνωστή και ως «food coma». Πρόκειται για ένα πραγματικό φαινόμενο που οι επιστήμονες μελετούν συστηματικά, και υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό.
Ποιά φαγητά και γιατί μας προκαλούν νύστα μετά το γεύμα;
Ένας από τους βασικούς λόγους που έχουν εντοπίσει οι ειδικοί είναι η επίδραση της… L-τρυπτοφάνης, ενός αμινοξέος που βρίσκεται σε τροφές όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Όταν η τρυπτοφάνη καταναλώνεται μαζί με υδατάνθρακες, παρατηρείται ραγδαία αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης. Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που μειώνει τη διέγερση και πυροδοτεί την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που προετοιμάζει το σώμα για τον ύπνο. Αυτή η αλληλεπίδραση μπορεί να εξηγήσει γιατί νιώθουμε τόσο έντονη υπνηλία μετά από γεύματα πλούσια σε αυτές τις ουσίες.
Μετατόπιση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Physiology υποδεικνύει ότι η μεταγευματική υπνημία μπορεί να οφείλεται σε μια μικρή μετατόπιση της ροής του αίματος από τον εγκέφαλο προς τα πεπτικά όργανα. Όταν τρώμε, το παρασυμπαθητικό νευρικό μας σύστημα (ΠΝΣ) ενεργοποιείται. Το ΠΝΣ είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση σημαντικών λειτουργιών του σώματος, όπως ο καρδιακός ρυθμός, η αρτηριακή πίεση και, φυσικά, η πέψη. Όταν το στομάχι διαστέλλεται μετά από ένα μεγάλο γεύμα, το ΠΝΣ κατευθύνει περισσότερο αίμα προς τα όργανα της πέψης και λιγότερο προς τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να νιώθουμε υπνηλία και κόπωση.
Η αλήθεια για τον ύπνο στον καναπέ: Τι φταίει και μας παίρνει ο ύπνος;
Ποιά φαγητά και γιατί μας προκαλούν νύστα μετά το γεύμα;
Έρευνα στο Nature and Science of Sleep αναδεικνύει επίσης τη σημασία της σύστασης του γεύματος. Όταν καταναλώνουμε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή/και θερμίδες, τα κέντρα ύπνου του εγκεφάλου μας λαμβάνουν σήματα κορεσμού που μειώνουν την πείνα και τη διέγερση, αυξάνοντας ταυτόχρονα την υπνηλία. Αυτό εξηγεί γιατί ένα «βαρύ» γεύμα μας κάνει να νιώθουμε πιο νυσταγμένοι.
Αντικείμενα στην κρεβατοκάμαρα που επηρεάζουν τον ύπνο και βλάπτουν την υγεία
Στρατηγικές για την αποφυγή του «Food Coma»
Αν θέλετε να αποφύγετε την έντονη υπνηλία μετά το φαγητό, είναι σημαντικό να προσέξετε τόσο τι τρώτε όσο και πόσο τρώτε. Η κατανάλωση ισορροπημένων γευμάτων μειώνει τις πιθανότητες να πέσετε «θύμα» του «food coma». Ενσωματώστε στη διατροφή σας φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, υγιεινά λιπαρά και πρωτεΐνες. Αυτή η ποικιλία εξασφαλίζει την πρόσληψη των απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων που συμβάλλουν στη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας.
Τι σημαίνει όταν ένας άντρας σου γυρίζει την πλάτη στον ύπνο του;
Επιπλέον, οι περισσότεροι ερευνητές συμφωνούν ότι οι στερεές τροφές είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν υπνηλία σε σχέση με ένα smoothie ή μια σούπα. Τέλος, αν η υπνηλία δεν οφείλεται στο είδος της τροφής, τότε πιθανότατα ευθύνεται η ποσότητα. Όσο μεγαλύτερο είναι το γεύμα, τόσο περισσότερη ινσουλίνη θα απελευθερωθεί, επηρεάζοντας τους νευροδιαβιβαστές που ρυθμίζουν το εσωτερικό μας «ρολόι».
Πως η στάση του ύπνου επιδρά στην υγεία μας;
Επομένως, την επόμενη φορά που θα νιώσετε ανάγκη για έναν υπνάκο μετά το φαγητό, θυμηθείτε ότι δεν είστε οι μόνοι! Είναι ένα φυσιολογικό βιολογικό φαινόμενο που, με μικρές αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες, μπορείτε να το διαχειριστείτε καλύτερα.
Χορηγούμενο