Ποιό είναι το ελληνικό ποτό που ξεκίνησε από τον Πειραιά και κατέκτησε ολόκληρο τον κόσμο;
“Μεταξύ μας… Metaxa”: Μια φράση που έγινε σήμα κατατεθέν ενός ξεχωριστού ποτού. Η ιστορία του ξεκινά από ένα μικρό κατάστημα στον Πειραιά το 1888, για να ταξιδέψει και να αρωματίσει ποτήρια σε περισσότερες από 60 χώρες, από την Αμερική μέχρι την Κούβα και τη Γερμανία.
Ποιό ποτό ξεκίνησε από τον Πειραιά και κατέκτησε τον κόσμο;
Ο Σπύρος Μεταξάς, ένας δραστήριος έμπορος και ιδιοκτήτης ταβέρνας, είχε ένα όραμα: να δημιουργήσει κάτι μοναδικό, ένα ποτό που δεν θα ήταν απλώς ένα ποτό, αλλά μια εμπειρία αισθήσεων. Ένα blend που δεν ταξινομούταν εύκολα, κάτι ανάμεσα σε μπράντι και κονιάκ. Έτσι γεννήθηκε το Metaxa.
Με αρχικό κεφάλαιο 100.000 δραχμών, ιδρύθηκε η Ποτοποιία-Κονιακοποιΐα Μεταξά στην οδό Αριστείδου στον Πειραιά. Κατά την κατασκευή του εργοστασίου, ανακαλύφθηκε ένα νόμισμα με τον Σαλαμινομάχο, το οποίο υιοθετήθηκε ως το διαχρονικό σύμβολο του ποτού.
Η μυστική πινελιά του Μεταξά ήταν η προσθήκη του γλυκού Μοσχάτου Σάμου, από μικρούς οικογενειακούς αμπελώνες. Αυτό έδωσε στο ποτό μια απαλή γεύση, ένα βαθύ άρωμα και έναν μεθυστικό χαρακτήρα, ξεχωρίζοντάς το από τα συνηθισμένα μπράντι της εποχής που συχνά περιείχαν ζάχαρη.
Το μεγάλο άλμα στην αμερικανική αγορά
Μόλις τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυσή της, το 1892, η εταιρεία άρχισε τις εξαγωγές προς την Οθωμανική Αυτοκρατορία και την Αίγυπτο. Το 1895, ήρθε η πρώτη μεγάλη αναγνώριση με το χρυσό μετάλλιο στην έκθεση της Βρέμης. Στις αρχές του 20ού αιώνα, το Metaxa έκανε το άλμα στην αμερικανική αγορά, όπου και απέκτησε το χαρακτηριστικό όνομα “ιπτάμενο μπράντι”.
Στην Ελλάδα, η δημοτικότητά του εκτοξεύθηκε απροσδόκητα μέσω του στρατού, όπου το κονιάκ ήταν μέρος του χειμερινού “στρατιωτικού πρωινού”. Η ισχυρή παρουσία του Metaxa στους διαγωνισμούς προμηθειών του στρατεύματος συνέβαλε στην ευρεία αναγνώρισή του.
Η φήμη του Metaxa ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα, με διάσημους λάτρεις όπως ο Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος γνώρισε το ποτό από έναν Έλληνα καπετάνιο στην πορεία του προς την Κούβα, και ο Αριστοτέλης Ωνάσης.
Σπύρος Μεταξάς: Η συγκλονιστική ζωή και το διάσημο κονιάκ
Το εργοστάσιο στην Κηφισιά
Μετά τον θάνατο του Σπύρου Μεταξά το 1909, η οικογένειά του συνέχισε την παράδοση. Το εργοστάσιο της Κηφισιάς χτίστηκε το 1968, και τη δεκαετία του ’60 το Metaxa έγινε δημοφιλές και στη Γερμανία. Η οικογένεια έδειξε την ευγνωμοσύνη της στην πόλη που το γέννησε με μια μεγάλη δωρεά το 1963, ιδρύοντας το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Μεταξά στον Πειραιά.
Το 1989, έπειτα από έναν αιώνα οικογενειακής διαχείρισης, η οικογένεια Μεταξά αποχώρησε, και το brand πέρασε από τον όμιλο IDV στην Remy Cointreau το 2000. Ωστόσο, το πάθος για την ποιότητα και την παράδοση παραμένει ζωντανό.
Σήμερα, η καρδιά της παραγωγής του Metaxa βρίσκεται υπό την επίβλεψη του Metaxa Master, Κωνσταντίνου Ράπτη, ο οποίος διατηρεί τη μυστική συνταγή, επιλέγει τα αποστάγματα, συνδυάζει τα Μοσχάτα κρασιά και επιβλέπει την παλαίωση σε δρύινα βαρέλια, διασφαλίζοντας την αυθεντικότητα κάθε σταγόνας.
Τσίπουρο ή ρακή; Εσείς ξέρετε ποιά είναι η μεγάλη τους διαφορά;
Έτσι, περισσότερα από 130 χρόνια μετά την αρχή του, το Metaxa συνεχίζει την ιστορία του, έχοντας χαράξει το όνομά του όχι μόνο στις φιάλες, αλλά και στην καρδιά των ανθρώπων.
Χορηγούμενο