Αποκαλυπτικά είναι τα αποτελέσματα των εντατικών ελέγχων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) σχετικά με τα υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε φρούτα και λαχανικά. Παρότι η συντριπτική πλειονότητα των δειγμάτων – το 97% – κρίθηκε ασφαλής για κατανάλωση, εντοπίστηκαν υπερβάσεις στα επιτρεπόμενα όρια σε συγκεκριμένα φρούτα, προκαλώντας ανησυχία και υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συνεχή επαγρύπνηση.
Οι Αριθμοί των Ελέγχων
Τον Σεπτέμβριο του 2025, οι αρμόδιες αρχές εξέτασαν συνολικά 313 δείγματα τροφίμων φυτικής προέλευσης:
- 62 προήλθαν από συνοριακούς σταθμούς ελέγχου.
- 251 προήλθαν από την εσωτερική αγορά (λαϊκές, σούπερ μάρκετ, αποθήκες παραγωγών, σημεία χονδρικής).
Από το σύνολο, το 58% ήταν ελληνικά προϊόντα και το 42% εισαγόμενα. Ωστόσο, το 3% των δειγμάτων κρίθηκε μη συμμορφούμενο με τα αυστηρά όρια ασφαλείας.
Το Ελληνικό Φρούτο με τις Περισσότερες Υπερβάσεις: Τα Σταφύλια
Στην εγχώρια αγορά, πρωταγωνιστές στα μη συμμορφούμενα ευρήματα ήταν τα επιτραπέζια σταφύλια. Σε 4 από τα 22 δείγματα (ποσοστό 18%) εντοπίστηκε υπέρβαση της δραστικής ουσίας acetamiprid, ένα εύρημα που χρήζει προσοχής. Επιπλέον, σε ένα δείγμα οινοποιήσιμων σταφυλιών βρέθηκε η απαγορευμένη ουσία quinoxyfen, η οποία έχει αποσυρθεί από το 2020. Τα μη συμμορφούμενα δείγματα προήλθαν από ποικίλες πηγές, όπως λαϊκές αγορές, μανάβικα, σούπερ μάρκετ και αποθήκες παραγωγών.
Τα «Επικίνδυνα» Εισαγόμενα Φρούτα
Όσον αφορά τις εισαγωγές, το «καμπανάκι» χτύπησε για συγκεκριμένα προϊόντα:
- Μάνγκο από την Αίγυπτο βρέθηκαν με υπερβάσεις της δραστικής ουσίας dimethoate.
- Λάιμ από τη Βραζιλία βρέθηκαν με υπερβάσεις της ουσίας flutriafol.
- Τομάτες από την Τουρκία παρουσίασαν επίσης πρόβλημα μη συμμόρφωσης.
Τα φορτία με υπερβάσεις είτε απορρίφθηκαν στα σύνορα είτε αποσύρθηκαν άμεσα από την ελληνική αγορά. Τα ευρήματα αυτά οδήγησαν την Ελλάδα σε τρεις κοινοποιήσεις στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF).
Η Δέσμευση του ΥΠΑΑΤ
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τονίζει ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν εντατικά, υπογραμμίζοντας ότι η προστασία του καταναλωτή και η διασφάλιση της εγχώριας παραγωγής αποτελούν «αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα».
Τέλος, υπενθυμίζεται εμφατικά πως τρόφιμα που περιέχουν μη εγκεκριμένες δραστικές ουσίες θεωρούνται δυνητικά επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, ακόμη και αν καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες, καθιστώντας τους συστηματικούς ελέγχους ζωτικής σημασίας.
Χορηγούμενο

