Χριστίνα, Χριστιάνα, Κριστιάνα, Χρίστα, Κρίστα, Χρίστη, Κρίστη, Χριστινάκι *
Αθηναγόρας
Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που εορτάζει αυτό το όνομα.
Σύμφωνα με τον συναξαριστή, η Αγία Μεγαλομάρτυς Χριστίνα, καταγόταν από την Τύρο της Συρίας. Και ήταν κόρη του στρατηγού Ουρβανού (περί το 200 μ.Χ.)
Επίσης ο πατέρας της την έκλεισε σε έναν πύργο, όπου είχε τοποθετήσει αγάλματα των ειδώλων και της διέταξε να θυσιάσει σ’ αυτά. Εκείνη όμως τα κατέστρεψε. Για αυτές τις πράξεις της, ο πατέρας της την υπέβαλε σε βασανιστήρια και την φυλάκισε.
Ακόμη στη φυλακή την άφησαν χωρίς τροφή. Ελπίζοντας να πεθάνει από την πείνα. Ωστόσο, άγγελος Κυρίου της έφερνε τροφή και θεράπευσε τις πληγές της.
Αργότερα, την έριξαν στη θάλασσα, όπου έλαβε το Άγιο Βάπτισμα από τον ίδιο τον Χριστό. Και ένας άγγελος την έβγαλε στην στεριά.
Όταν έγινε γνωστό ότι είχε επιβιώσει, ο πατέρας της την ξαναέκλεισε στη φυλακή. Τη νύχτα που ακολούθησε, ο πατέρας της πέθανε και αντικαταστάθηκε από κάποιον Δίων, ο οποίος την οδήγησε στο δικαστήριο. Εκεί, η αγία ομολόγησε την πίστη της, προκαλώντας την οργή του Δίωνα, που διέταξε νέα βασανιστήρια. Κατά τη διάρκεια αυτών, πολλοί πίστεψαν στον Χριστό.
Ωστόσο μετά τον Δίωνα, ανέλαβε κάποιος Ιουλιανός, ο οποίος την έριξε σε πυρακτωμένη κάμινο και σε κλουβί με δηλητηριώδη φίδια που, αντί να την δαγκώσουν, της έγλειφαν τα πόδια. Επίσης της έκοψαν τους μαστούς από όπου έτρεξε γάλα αντί για αίμα και της έκοψαν και τη γλώσσα. Τελικά, την χτύπησαν με κοντάρια και έτσι παρέδωσε το πνεύμα, λαμβάνοντας τον στέφανο του μαρτυρίου και περνώντας στην αιώνια ζωή.
Επιπλέον το αδιάφθορο λείψανο της Μεγαλομάρτυρος Χριστίνας μεταφέρθηκε από τη Συρία στην Κωνσταντινούπολη σε άγνωστη χρονική στιγμή. Και κατατέθηκε σε ναό προς τιμήν της στην περιοχή του Ιερού Παλατίου. Αργότερα, μεταφέρθηκε στη Βενετία κατά την Φραγκοκρατία. Το 1252 μ.Χ. το λείψανο κατατέθηκε στη Μονή του Αγίου Μάρκου στο Τορσέλλο και το 1340 μ.Χ. μεταφέρθηκε στο Ναό του Αγίου Ματθαίου στο Μουράνο. Το 1435 μ.Χ. ο Πάπας Ευγένιος Δ’ διέταξε τη μεταφορά του στο Ναό του Αγίου Αντωνίου. Επίσης στο Τορσέλλο. Το 1793 μ.Χ. μεταφέρθηκε στη Μονή της Μάρτυρος Ιουστίνης στη Βενετία και το 1810 μ.Χ. στο Ναό του Αγίου Φραγκίσκου της Αμπέλου, όπου και φυλάσσεται σήμερα σε κρυστάλλινη λάρνακα.
«Καταπέλτης» ο Καραμανλής για τη διαγραφή Σαμαρά! Ολόκληρη η ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού στην Πάτρα…
Η Σελήνη απομακρύνεται από τη Γη προκαλώντας τρόμο στους επιστήμονες με τη νέα ανακάλυψη της…
Γνωστή τραγουδίστρια έβαλε οπίσθια και μετά το αποτέλεσμα το μετάνιωσε πικρά λέγοντας πως «ήμουν τρελή…
Τι συμβαίνει με αστροναύτες; Μελέτη της NASA έδειξε πως μεταλλάχτηκε ο εγκέφαλός τους στο διάστημα…
Μαθητής Δημοτικού έδειρε τέσσερις δασκάλους... Ακόμη ένα άγριο περιστατικό που δείχνει πως η βία ανηλίκων…
Άρχισαν να εξοπλίζουν τα πυρηνικά καταφύγια στην Ελλάδα... Που βρίσκονται στην Αθήνα και σε τι κατάσταση βρίσκονται…