EΛΛΑΔΑ

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 31 Αυγούστου- Χρόνια Πολλά!

Τιμάται η Ανάμνηση της καταθέσεως της Αγίας Ζώνης της Θεοτόκου

Χορηγούμενο

Σήμερα, Σάββατο 31 Αυγούστου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του 2023, τιμάται η Ανάμνηση της καταθέσεως της Αγίας Ζώνης της Θεοτόκου, καθώς και των αγίων Μαρτύρων της Νικομήδειας.

Όσον αφορά την ιστορία της Αγίας Ζώνης, ο Συναξαριστής αναφέρει ότι η Τιμία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου μεταφέρθηκε από τα Ιεροσόλυμα στην Κωνσταντινούπολη επί βασιλείας του Αρκάδιου το 395. Ωστόσο, άλλες πηγές υποστηρίζουν ότι η μεταφορά της πραγματοποιήθηκε το 919 επί Κωνσταντίνου. Kαι Ρωμανού του Πορφυρογέννητου, ή ακόμα και το 530 επί Ιουστινιανού.

Χορηγούμενο

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα saint.gr, η Αγία Ζώνη τοποθετήθηκε σε χρυσή θήκη, γνωστή ως Αγία Σωρός, όταν μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Αργότερα, περίπου 410 χρόνια μετά, ο βασιλιάς Λέων ο Σοφός άνοιξε την Αγία Σωρό για να θεραπεύσει τη σύζυγό του Ζωής από πνευματική ασθένεια. Βρήκε την Αγία Ζώνη να λάμπει υπερφυσικά και την τοποθέτησε πάνω στη βασίλισσα, η οποία αμέσως θεραπεύτηκε.

Ακολούθως, τα τεμάχια της Αγίας Ζώνης διαμοιράστηκαν σε διάφορους ναούς της Κωνσταντινούπολης. Μετά την άλωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους το 1204, κάποια τεμάχια μεταφέρθηκαν στη Δύση. Aλλά ένα μέρος παρέμεινε στην Κωνσταντινούπολη και φυλάσσονταν στον ναό της Θεοτόκου των Βλαχερνών. Η τελευταία καταγραφή του αγίου λειψάνου προέρχεται από έναν Ρώσο προσκυνητή μεταξύ 1424 και 1453.

Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους το 1453

Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους το 1453, η τύχη των υπολοίπων τεμαχίων της Αγίας Ζώνης παραμένει άγνωστη. Το μόνο σωζόμενο τμήμα είναι αυτό που βρίσκεται στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, το οποίο έφτασε εκεί με έναν περιπετειώδη τρόπο.

Χορηγούμενο

Ο Άγιος Κωνσταντίνος είχε κατασκευάσει ένα χρυσό σταυρό που περιείχε τεμάχιο Τιμίου Ξύλου. Kαι θήκες με άγια λείψανα, συμπεριλαμβανομένου ενός τεμαχίου της Αγίας Ζώνης. Ο αυτοκράτορας Ισαάκιος Β’ Άγγελος τον χρησιμοποίησε σε μια εκστρατεία, αλλά ο σταυρός χάθηκε και τελικά βρέθηκε από τους Βούλγαρους. Μετά από νίκη του Σέρβου ηγεμόνα Λάζαρου, ο σταυρός, μαζί με το τεμάχιο της Αγίας Ζώνης, δόθηκε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου.

Απολυτίκιο:


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button