Σήμερα, Κυριακή 19 Ιανουαρίου, το εορτολόγιο του 2025 τιμά τη μνήμη του Αγίου Μάρκου του Ευγενικού, της Αγίας Ευφρασίας και του Οσίου Μακαρίου του Αιγυπτίου. Οι εορτάζοντες περιλαμβάνουν τα ονόματα:
Ευφρασία, Ευφρασίτσα
Μακάριος, Μακάρης, Μακαράς, Μακαρία, Μακάρω, Μακαρίτσα, Μακαρούλα
(Ορισμένα από αυτά τα ονόματα έχουν και άλλες ημέρες γιορτής.)
Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός
Ο Μάρκος ο Ευγενικός (1393-1445), Μητροπολίτης Εφέσου, υπήρξε μια από τις σπουδαιότερες θεολογικές και εκκλησιαστικές μορφές της εποχής του. Έγιναν από τους λίγους που αντιστάθηκαν σθεναρά στην ένωση των Εκκλησιών Ανατολής και Δύσης κατά τη Σύνοδο της Φλωρεντίας. Αρνήθηκε να υπογράψει τη συμφωνία. Kαθιστώντας την κεντρική φιγούρα του κινήματος των ανθενωτικών.
Η φράση του «καλύτερα να υπομείνουμε σκλαβιά στους Τούρκους παρά να υποταχθούμε πνευματικά στον αιρετικό πάπα» αποτύπωσε την αποφασιστική του. Οι απόψεις του, αν και ακραίες, επικράτησαν βαθιά την αυτοκρατορική αυλή. H οποία προσπαθούσε να βρει έναν συμβιβασμό για να αντιμετωπίσει την οθωμανική απειλή.
Επιπλέον μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης και την ανάδειξη του μαθητή του, Γενναδίου Σχολαρίου, σε Πατριάρχη, ο Μάρκος ο Ευγενικός ανακηρύχθηκε Άγιος.
Αγία Ευφρασία
Η Αγία Ευφρασία, μάρτυρας από τη Νικομήδεια, έζησε κατά την περίοδο του αυτοκράτορα Μαξιμιανού (285-305 μ.Χ.). Ήταν γνωστή για την ευγένεια, την ακεραιότητα και τη σταθερή της πίστη. Όταν κατηγορήθηκε ότι ήταν χριστιανή, αρνήθηκε να απαρνηθεί τον Χριστό και να θυσιάσει στα ειδωλολατρικά αγάλματα.
Επίσης οι διώκτες της την παρέδωσαν σε έναν βάρβαρο άνδρα, με σκοπό να την ατιμάσει. Ωστόσο, η Αγία Ευφρασία βρήκε έναν τρόπο να διαφυλάξει την τιμή της. Yποσχόμενη στον άνδρα ένα «μαγικό φάρμακο» που θα έκανε άτρωτο στις μάχες. Για να τον πείσει, του πρότεινε να χτυπήσει με τον ξίφο στον αυχένα. Ωστόσο ο άνδρας, πιστεύοντας στην υποτιθέμενη ιδιότητα του φαρμάκου, τη χτύπησε. Δίνοντας τέλος στη ζωή της και επιβεβαιώνοντας τη θυσία της για την πίστη της.
Η Αγία Ευφρασία τιμάται ως υπόδειγμα θάρρους και ακλόνητης πίστης.
Χορηγούμενο