Σήμερα, Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Αθανασίου και του Αγίου Κυρίλλου. Καθώς και της Αγίας Θεοδούλης, σύμφωνα με το εορτολόγιο. Σημαντική ημέρα για όσους φέρουν τα παρακάτω ονόματα. Τα οποία γιορτάζουν:
Αθανάσιος, Θανάσης, Νάσος, Σάκης, Θάνος, Αθανασία, Νάσια, Νάνσυ, Σούλα, Σούλης
Κύριλλος, Κυριλλία, Κυρίλλα, Κυρίλλη
Θεοδουλία, Θεοδούλα, Θεόδουλος, Θεώνη
Ο Μέγας Αθανάσιος
Ο Μέγας Αθανάσιος γεννήθηκε το 295 μ.Χ. από φτωχή αλλά ενάρετη οικογένεια. Παρά την έλλειψη ανώτερης εκπαίδευσης, η σοφία και η πνευματική της καλλιέργεια τον ανέδειξαν ως μία από τις σπουδαιότερες μορφές της Ορθοδοξίας.
Ωστόσο σε ηλικία 25 ετών χειροτονήθηκε διάκονος από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, Αλέξανδρο, και συμμετείχε ενεργά στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο το 325 μ.Χ., όπου πρωτοστάτησε στην καταδίκη των αιρετικών διδαχών του Αρείου. Το 328 μ.Χ., σε ηλικία μόλις 33 ετών, εξελέγη Πατριάρχης Αλεξανδρείας, αναλαμβάνοντας ένα δύσκολο έργο, καθώς αντιμετώπισε έντονες διώξεις από τους οπαδούς του Αρειανισμού.
Παρά τις πέντε εξορίες που του επιβλήθηκαν, λόγω της επιρροής των αιρετικών στον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Β’, ο Άγιος Αθανάσιος παρέμεινε ακλόνητος στην πίστη του, υπερασπιζόμενος την Ορθοδοξία. Εκοιμήθη εν ειρήνη το 373 μ.Χ.. Αφήνοντας πλούσια πνευματική παρακαταθήκη.
Ο Άγιος Κύριλλος
Ο Άγιος Κύριλλος γεννήθηκε το 370 μ.Χ. στην Αλεξάνδρεια από εύπορη ελληνική οικογένεια. Ήταν ανιψιός του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόφιλου και έλαβε εξαιρετική θεολογική εκπαίδευση. Διαδέχθηκε το θείο του στον πατριαρχικό θρόνο και υπηρέτησε με πίστη και αφοσίωση για 32 χρόνια.
Ως πρόεδρος της Γ’ Οικουμενικής Συνόδου το 431 μ.Χ., στην Έφεσο, καταδίκασε τις κακοδοξίες του Νεστορίου. Υπερασπιζόμενος το δόγμα της Θεοτόκου. Μετά από πολυετή δράση για την ενίσχυση της Ορθοδοξίας, ο Άγιος Κύριλλος εκοιμήθη ειρηνικά στις 27 Ιουνίου του 444 μ.Χ. Καθώς χαρακτηρίστηκε «σφραγίδα των Πατέρων» από τον Άγιο Αναστάσιο τον Σιναΐτη.
Επιπλέον αυτή η ημέρα αποτελεί ευκαιρία για περισυλλογή και μνήμη, εμπνέεται από την πνευματική τους δύναμη και τη σταθερότητά τους στην πίστη.
Χορηγούμενο