Ποιοι και πως μας σπρώχνουν στην εντομοφαγία; Τα τεράστια συμφέροντα και οι εταιρείες της παγκόσμιας ελίτ…
Ποιοι και πως μας σπρώχνουν στην εντομοφαγία; Το Εθνικό Κέντρο Καινοτομίας Εναλλακτικών Πρωτεϊνών (NAPIC) του Ηνωμένου Βασιλείου έχει λάβει χρηματοδότηση ύψους 15 εκατομμυρίων λιρών (19,5 εκατομμύρια δολάρια) από τους Βρετανούς φορολογούμενους για να προωθήσει τον τομέα των εναλλακτικών πρωτεϊνών στη χώρα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKRI), το καλλιεργημένο κρέας και οι πρωτεΐνες βασισμένες σε έντομα ενδέχεται σύντομα να γίνουν ένα βιώσιμο και θρεπτικό μέρος της διατροφής των Βρετανών.
Η βρετανική επικαιρότητα έχει προωθήσει την ιδέα της κατανάλωσης βρώσιμων εντόμων ως εναλλακτική λύση στο κρέας, αναφέροντας ότι είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, υγιεινά λίπη, βιταμίνες και μέταλλα και έχουν μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Τίτλοι ειδήσεων όπως «Βρετανικές επιχειρήσεις προωθούν την καλλιέργεια εντόμων» και «Τα βρώσιμα έντομα και το καλλιεργημένο κρέας είναι στο μενού» υπογραμμίζουν την αυξανόμενη τάση.
Σπιτική εντομοαπωθητική κρέμα με 4 φυσικά υλικά!
Η εντομοφαγία προωθείται ενεργά από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), το οποίο υποστηρίζει ότι η κατανάλωση εντόμων μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της επικείμενης επισιτιστικής κρίσης. Ενώ το 2013 ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) αναγνώρισε ότι περίπου δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι καταναλώνουν έντομα παγκοσμίως, η ΕΕ ενέκρινε επίσημα έντομα για ανθρώπινη κατανάλωση το 2021.
Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κατανάλωση βρώσιμων εντόμων μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις, ιδιαίτερα σε άτομα με άσθμα ή αλλεργίες. Επίσης, τα έντομα συχνά μολύνονται από παθογόνους μικροοργανισμούς και παράσιτα. Παρά τα προβλήματα, η έρευνα και η προώθηση της κατανάλωσης εντόμων συνεχίζουν να προσελκύουν μεγάλες επενδύσεις από παγκόσμια ιδρύματα και εταιρείες τροφίμων.
Χορηγούμενο