Ποιος ήταν ο Άγιος Βαλεντίνος; Ο θρύλος και οι ερωτευμένοι από τη Ρωμαϊκή περίοδο μέχρι σήμερα… Ποιοί είναι οι Άγιοι του Έρωτα στην Ορθόδοξη Εκκλησία;
Ξεκινώντας τη σημερινή ημέρα, οι ερωτευμένοι σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν την αγάπη τους, καθώς η 14η Φεβρουαρίου είναι γνωστή ως η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Παρόλο που για κάποιους είναι μια ρομαντική ευκαιρία για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, άλλοι τη θεωρούν υπερβολικά εμπορευματοποιημένη ή ακόμα και περιττή. Ωστόσο, η ημέρα αυτή είναι δημοφιλής και δεν περνά απαρατήρητη, αποτελώντας μια περίοδο αυξημένης εμπορικής δραστηριότητας, με καταστήματα που πωλούν λουλούδια, σοκολάτες, εσώρουχα και λούτρινα αρκουδάκια να γνωρίζουν μεγάλη ζήτηση.
Ποιος ήταν ο Άγιος Βαλεντίνος; Ο θρύλος και οι ερωτευμένοι
Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ξεκίνησε ως θρησκευτικός εορτασμός προς τιμήν ενός ή περισσοτέρων μαρτύρων με το όνομα Βαλεντίνος. Ο επικρατέστερος θρύλος αναφέρεται σε έναν καθολικό ιερέα που έζησε τον 3ο αιώνα μ.Χ. και πέθανε για την πίστη του. Σύμφωνα με τις ιστορικές αναφορές, ο Άγιος Βαλεντίνος γεννήθηκε στο Τέρνι της Ιταλίας γύρω στο 197 μ.Χ. και σε νεαρή ηλικία αφιερώθηκε στον χριστιανισμό. Στα 21 του χρόνια έγινε επίσκοπος και άρχισε να κηρύττει το λόγο του Θεού, γεγονός που τον έφερε αντιμέτωπο με τις αρχές της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Οι θρύλοι γύρω από τον Άγιο Βαλεντίνο
Ο πιο γνωστός θρύλος γύρω από τον Άγιο Βαλεντίνο αφορά ένα περιστατικό που συνέβη όταν άκουσε ένα ζευγάρι να μαλώνει έντονα. Εκείνος έκοψε ένα τριαντάφυλλο από τον κήπο του, το πρόσφερε στο ζευγάρι και τους ευλόγησε, καταφέρνοντας να αποκαταστήσει την αγάπη μεταξύ τους. Λίγο αργότερα, οι δύο νέοι επέστρεψαν και του ζήτησαν να ευλογήσουν τον γάμο τους.
Ένας άλλος θρύλος αναφέρει ότι ο Άγιος Βαλεντίνος συνελήφθη από τις ρωμαϊκές αρχές επειδή πάντρευε Χριστιανούς, πράγμα που ήταν παράνομο εκείνη την εποχή. Ο αυτοκράτορας Κλαύδιος ξεκίνησε αρχικά να του χαρίσει τη ζωή, όμως όταν ο Βαλεντίνος προσπάθησε να τον προσηλυτίσει στον Χριστιανισμό, καταδικάστηκε σε θάνατο. Αρχικά λιθοβολήθηκε, αλλά επιβίωσε και τελικά αποκεφαλίστηκε στις 14 Φεβρουαρίου του 269 μ.Χ.
Ένας ακόμα μύθος μιλάει για τη σχέση του Αγίου με έναν Ρωμαίο δικαστή, τον Αστέριο, ο οποίος του ζήτησε να αποδείξει τη δύναμη της πίστης του θεραπεύοντας την τυφλή θετή της κόρης. Ο Βαλεντίνος της αποκατέστησε την όραση και ως αντάλλαγμα, ο δικαστής και η οικογένεια του βαπτίστηκαν Χριστιανοί. Πριν την εκτέλεσή του, ο Άγιος άφησε ένα γράμμα στη νεαρή κοπέλα με την υπογραφή «Ο Βαλεντίνος σου», φράση που σήμερα συνοδεύει πολλά ερωτικά μηνύματα.
Από τη Ρωμαϊκή περίοδο μέχρι σήμερα
Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ξεκίνησε να εορτάζεται ευρύτερα μετά τον Μεσαίωνα. Το 1382, ο Άγγλος λογοτέχνης Τζέφρι Τσόσερ έκανε την πρώτη γνωστή αναφορά στη γιορτή, συνδέοντας την με την αγάπη και τη σύναψη ερωτικών δεσμών στο ποιήμα του «Το Κοινοβούλιο των Πτηνών». Σύμφωνα με το έργο, τα πουλιά διαλέγουν τους συντρόφους τους στις 14 Φεβρουαρίου, μια μέρα αφιερωμένη στην αναπαραγωγή και την αγάπη.
Από τον 19ο αιώνα, η ανταλλαγή ερωτικών σημειωμάτων έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής, αρχικά στις ανώτερες κοινωνικές τάξεις και σταδιακά επεκτάθηκε σε όλο τον πληθυσμό. Σήμερα, η γιορτή είναι ένα παγκόσμιο εμπορικό φαινόμενο, με δισεκατομμύρια δολάρια να δαπανώνται σε δώρα και ρομαντικά δείπνα.
Η γιορτή των ερωτευμένων στην αρχαιότητα
Παρόμοιες εορτές αγάπης υπάρχουν και στην αρχαιότητα. Στη ρωμαϊκή περίοδο, μεταξύ 13ης και 15ης Φεβρουαρίου, γιορταζόταν η Λουπερκάλια, μια γιορτή αφιερωμένη στη γονιμότητα. Παράλληλα, οι αρχαίοι Έλληνες είχαν τον μήνα Γαμηλιώνα (μέσα Ιανουαρίου έως μέσα Φεβρουαρίου), ο οποίος ήταν αφιερωμένος στον ιερό γάμο του Δία και της Ήρας.
Οι Άγιοι του Έρωτα στην Ορθόδοξη Εκκλησία
Στην Ορθόδοξη παράδοση, η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου δεν αναγνωρίζεται επίσημα. Ωστόσο, υπάρχουν άγιοι που συνδέονται με την αγάπη. Στις 13 Φεβρουαρίου τιμάται η μνήμη των Αγίων Αποστόλων Ακύλα και Πρίσκιλλας, οι οποίοι θεωρούνται προστάτες των ερωτευμένων.
Επίσης, υπάρχει ο Άγιος Υάκινθος, ο οποίος γιορτάζεται στις 3 Ιουλίου. Ο Άγιος Υάκινθος ήταν ένας νεαρός θαλαμηπόλος στην αυλή του αυτοκράτορα Τραϊανού και πέθανε για την πίστη του σε ηλικία 20 ετών. Στην Κρήτη, όπου τιμάται ιδιαίτερα, θεωρείται ο «Άγιος των ερωτευμένων» του καλοκαιριού.
Συμπέρασμα
Είτε κάποιος επιλέγει να γιορτάσει την Ημέρα του Βαλεντίνου είτε όχι, η 14η Φεβρουαρίου αποτελεί μια ημερομηνία που έχει χαραχθεί βαθιά στην παγκόσμια κουλτούρα. Από τις ρίζες της στη ρωμαϊκή εποχή και τον χριστιανικό μύθο, μέχρι τη σημερινή της μορφή ως εμπορικής και ρομαντικής εορτής, η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου συνεχίζει να εμπνέει ανθρώπους κάθε χρόνο.
Χορηγούμενο