EΛΛΑΔΑ

Ποιός ήταν ο Θεόδωρος Αρεταίος; Ο σπουδαίος ευεργέτης του Πανεπιστημίου Αθηνών

Η άγνωστη ζωή του, η λαμπρή σταδιοδρομία του και το μεγάλο κληροδότημα

Χορηγούμενο

 στο δξδκΠοιός ήταν ο Θεόδωρος Αρεταίος, ο σπουδαίος ευεργέτης του Πανεπιστημίου Αθηνών; Η άγνωστη ζωή του, η λαμπρή σταδιοδρομία του και το μεγάλο κληροδότημα

Ποιός ήταν ο Θεόδωρος Αρεταίος; Ο σπουδαίος ευεργέτης του Πανεπιστημίου Αθηνών… Ο Θεόδωρος Κωνσταντινίδης, γνωστός ως Θεόδωρος Αρεταίος, ήταν ένας διακεκριμένος Έλληνας χειρουργός, καθηγητής Ιατρικής, συγγραφέας επιστημονικών συγγραμμάτων και ευεργέτης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννημένος στις 2 Αυγούστου 1829 στο Ναύπλιο από πατέρα καταγόμενο από τη Σμύρνη, σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αντιμετωπίζοντας πολλές δυσκολίες. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, όπου απέκτησε τον τίτλο του διδάκτορα το 1853.

Μετά από τρία χρόνια εργασίας σε χειρουργικές κλινικές σε Βερολίνο, Βιέννη και Παρίσι, επέστρεψε στην Αθήνα το 1856 και ανέλαβε καθήκοντα γιατρού στη νεοσύστατη Αστυκλινική. Τότε, άλλαξε το επώνυμό του από Κωνσταντινίδης σε Αρεταίος, τιμώντας τον διάσημο Καππαδόκη ιατρό του 2ου αιώνα μ.Χ.

Χορηγούμενο

Η λαμπρή σταδιοδρομία του και το μεγάλο κληροδότημα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σύμφωνα με το «Σαν Σήμερα», η πανεπιστημιακή του σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1863 ως υφηγητής της Εγχειρητικής και της Επιδεσμολογίας. Το 1864 προήχθη σε έκτακτο καθηγητή της Χειρουργικής και το 1870 έγινε τακτικός καθηγητής. Υπήρξε κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής (1873-1874) και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών (1879-1880).

Ο Αρεταίος συνέγραψε πολλές επιστημονικές πραγματείες, όπως «Η χειρουργία παρ’ Έλλησιν», «Ανάλεκτα χειρουργικά», «Περί των προόδων της χειρουργίας», «Η ηλεκτροκαυστική εφηρμοσμένη εις χειρουργικάς εγχειρήσεις», «Περί της ισχαίμου αγωγής» και άλλες. Επιπλέον, εξέδιδε την ιατρική εφημερίδα «Ασκληπιός» από το 1860 έως το 1861.

Δείτε επίσης – Ποιός ήταν ο Γεώργιος Παπανικολάου; Η άγνωστη ζωή του και η «γέννηση» του Test Pap

Χορηγούμενο

Εκτός από τον σεβασμό και την εκτίμηση που απολάμβανε για την ικανότητά του στη χειρουργική, ο… Αρεταίος ήταν αγαπητός και σεβαστός από τους φοιτητές του για την ευγένεια και το αίσθημα δικαιοσύνης που τον χαρακτήριζαν. Απεβίωσε στις 24 Μαρτίου 1893, σε ηλικία 63 ετών.

Το Αρεταίειο Νοσοκομείο (Facebook)

Μαζί με τη σύζυγό του Ελένη, κληροδότησαν σημαντική μάλιστα περιουσία στο… Πανεπιστήμιο Αθηνών, η οποία χρησιμοποιήθηκε για την ίδρυση χειρουργικής και γυναικολογικής κλινικής. Το 1894 τέθηκαν τα θεμέλια και το 1898 λειτούργησε το… «Αρεταίειο» νοσοκομείο επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας στην Αθήνα, το πρώτο πανεπιστημιακό νοσοκομείο στην Ελλάδα.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button