ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτικός αιφνιδιασμός από τον Τσίπρα! Θα οδηγηθεί άμεσα σε εκλογές ο Μητσοτάκης; Πως θα λειτουργεί η Βουλή μετά την απόσυρση του ΣΥΡΙΖΑ;

Η απόσυρση της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ) από την Βουλή για πρώτη φορά μετά το 1974, δηλαδή κάτι πρωτοφανές στα χρονικά της Μεταπολίτευσης, σηματοδοτεί σίγουρα την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας ανεξάρτητα με το αν ο Κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του αναγκαστούν να διαλύσουν την Βουλή ή επιμείνουν στη λειτουργία του «Κολοβού Κοινοβουλίου».

Η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν αμήχανη. Σίγουρα αιφνιδιάστηκε – και είναι η δεύτερη φορά που αιφνιδιάζεται μετά την κατάθεση της πρότασης μομφής από τον Α.Τσίπρα.

Πως θα λειτουργεί η Βουλή;

Το πιθανότερο είναι να προτιμήσει η Βουλή να λειτουργεί με το 75% των εδρών μόνο. Αλλά αυτό αφαιρεί το στοιχείο του πολιτικού εντυπωσιασμού και το ουσιαστικότερο της ανάληψης της πολιτικής πρωτοβουλίας από τον ΣΥΡΙΖΑ: Αντί να περιμένει την προκήρυξη των εκλογών και να ακολουθεί το «ήξεις αφήξεις» και τους «χρησμούς» του Κ.Μητσοτάκη για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών (ο οποίος είναι πολύ συγκεκριμένος), έκανε αυτός πρώτος την κίνηση προς την κάλπη.

Ουσιαστικά απονομιμοποιεί την λειτουργία της κυβέρνησης και την αναγκάζει να πάει όσο το δυνατόν νωρίτερα σε εκλογές.

Να σημειώσουμε ότι υπήρξε η πρόταση μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, αντί να αποσυρθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα, να παραιτηθούν όλοι οι Βουλευτές, όπως και οι αναπληρωματικοί τους. Και κατ’ αυτό τον τρόπο να οδηγηθεί αναγκαστικά σε εκλογές εντός τριών εβδομάδων ο Κ. Μητσοτάκης.

Όμως αυτή η πρόταση απορρίφθηκε ως μη λειτουργική. Γιατί θα ενείχε τον κίνδυνο να χαρακτηριστεί ως «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» από την κυβέρνηση και να χαθούν οι εντυπώσεις της κίνησης.

Θα οδηγηθεί άμεσα εκλογές ο Μητσοτάκης;

Ως προς το ερώτημα της ημερομηνίας των εκλογών, η κίνηση Τσίπρα επιτάχυνε το χρόνο διεξαγωγής τους. Και πλέον κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη.

Να σημειώσουμε ένα παράγοντα που καλό θα είναι να ληφθεί υπόψιν. Και καλό θα είναι να λαμβάνετε σε κάθε προσέγγιση των ελληνικών πολιτικών πραγμάτων: Οι Βρυξέλλες δεν αρέσκονται σε.. «Κολοβά Κοινοβούλια» καθώς θέλουν όλο το σύστημα μέσα στο «παιχνίδι».

Οπότε, και αυτοί θα πιέσουν για εκλογές «όσο το δυνατόν γρηγορότερα» και σίγουρα όχι του Ιούνιο ή Ιούλιο.

Related Articles

Back to top button