Πολιτικός «σεισμός» και στην Γερμανία: Ο Σολτς ζητά ψήφο εμπιστοσύνης
Την Δευτέρα η κρίσιμη ψηφοφορία
Πολιτικός «σεισμός» και στην Γερμανία: Ο Όλαφ Σολτς ζητά ψήφο εμπιστοσύνης Πότε θα γίνει η κρίσιμη ψηφοφορία;
Πολιτικός «σεισμός» και στην Γερμανία: Ο Σολτς ζητά ψήφο εμπιστοσύνης… Ο Όλαφ Σολτς γίνεται ο πέμπτος καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας που καταθέτει αίτημα ψήφου εμπιστοσύνης στην Bundestag. Η κρίσιμη ψηφοφορία προγραμματισμός για τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα να ανοίξει πιθανότατα στον δρόμο για πρόωρες εκλογές, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τις 23 Φεβρουαρίου 2025.
Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, ο καγκελάριος Σολτ πρέπει να αποτύχει να επιτύχει την απαιτούμενη πλειοψηφία 367 ψήφων. Το Σύνταγμα προβλέπει ότι σε περίπτωση αποτυχίας, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος οφείλει να διαλύσει τη βουλή και να προκηρύξει εκλογές μέσα σε 60 ημέρες. Η διαφαινόμενη αποτυχία οφείλεται στην αποχώρηση των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP) από τον κυβερνητικό συνασπισμό, αφήνοντας το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και τους Πράσινους με μόλις 315 ψήφους σε σύνολο 733.
Η στάση των Πρασίνων είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς έχουν δηλώσει ότι θα αποχωρήσουν από την ψηφοφορία. Η ηγεσία του κόμματος, μέσω των Μπρίτα Χάσελμαν και Καταρίνα Ντρέγκε, υπέγραψε ότι η αποχή αποτελεί μέσο για την επίσπευση των πρόωρων εκλογών, καθώς η αποτυχία της ψήφου εμπιστοσύνης είναι για τη διάλυση του κοινοβουλίου.
Παράλληλα, ο ρόλος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) έχει προκαλέσει συζητήσεις. Ο βουλευτής της AfD, Γιούργκεν Πολ, δήλωσε ότι θα στηρίξει τον καγκελάριο Σολτς, χαρακτηρίζει τον «το μικρότερο» συγκριτικά με τον υποψήφιο κακό καγκελάριο της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), Φρίντριχ Μερτς. Ωστόσο, η αρχηγός του κόμματος, Αλής Βάιντελ, έχει προηγουμένως ταχθεί υπέρ των πρόωρων εκλογών.
«Βόμβα» από Σολτς: «Θα κηρύξουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Γερμανία αν…»
Η έκβαση της ψηφοφορίας της Δευτέρας θεωρείται κρίσιμη, καθώς θα καθορίσει την πορεία της γερμανικής πολιτικής σκηνής. Ο Όλαφ Σολτς καλείται να διαχειριστεί μια πολιτική κρίση που φέρνει στο προσκήνιο τη δυνατότητα κυβερνητικής συνεργασίας και τη στάση των κομμάτων σε ένα έντονα πολωμένο περιβάλλον.
Χορηγούμενο