«Στα ξένα είμαι Ελληνας και στην Ελλάδα ξένος» λέει το ποντιακό τραγούδι και έχει πλήρη εφαρμογή σε όσα τραβάνε οι Ελληνοπόντιοι μετανάστες που ήρθαν στην πατρίδα, αλλά δεν μπορούσαν να ξέρουν αν οι Ρώσοι θα τους έδιναν τα σωστά χαρτιά ή πλαστά.
Ο 81χρονος Βλαντιμίρ
Ένας από αυτούς, ο 81χρονος Βλαντιμίρ, υποβασταζόμενος από τη νύφη του, βγήκε από την αίθουσα του Γ’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης που τον κήρυξε αθώο για χρήση πλαστού διαβατηρίου και υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης. Ολα άρχισαν όταν υπέβαλε αίτηση για ένα επίδομα πριν από τέσσερα χρόνια. Και ύστερα από έρευνα διαπιστώθηκε ότι η σφραγίδα στη βίζα παλιννόστησής του, που είχε τεθεί το 1993, ήταν πλαστή. Ομως ο ίδιος δεν το γνώριζε.
Ξένος στην ίδια του την πατρίδα
Νόμιζε πως είχε μπει στο τότε προξενείο της Μόσχας, όμως κάποιοι επιτήδειοι είχαν εκμεταλλευτεί την αδυναμία του να επιστρέψει εκείνη την περίοδο για να παραλάβει ο ίδιος τα έγγραφα. Συνέπεια αυτού ήταν να ανακληθεί η τότε απόφαση. Με την οποία του χορηγήθηκε η ελληνική ιθαγένεια και από τότε είναι ξένος στην ίδια του την πατρίδα.
Ο υπερήλικος προσκόμισε στο δικαστήριο μια σειρά από έγγραφα, κυρίως των σοβιετικών Αρχών. Ορισμένα μάλιστα από αυτά πριν από την Οκτωβριανή Επανάσταση. Έδειχναν ότι από την προγιαγιά του οι ρίζες του είναι ελληνικές.
Βέβαια το σημαντικότερο ντοκουμέντο ήταν η ταυτότητά του στον Σοβιετικό Στρατό, στην οποία έγραφε ότι η εθνικότητά του είναι ελληνική. Ηταν αρκετό για να τον αθωώσουν, επιβεβαιώνοντας ότι είναι Ελληνας. Αλλά η αποκεντρωμένη διοίκηση του αφαίρεσε την ιθαγένεια και ακόμη δεν του την έχουν επιστρέψει.
Το ίδιο συμβαίνει με δεκάδες άλλες περιπτώσεις ομογενών από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης που έφτασαν στην Ελλάδα με το προσφυγικό κύμα των αρχών του 1990. Οι περισσότεροι επειδή οι γονείς τους ήθελαν να επιστρέψουν στην πατρίδα. Εχουν χάσει την ιθαγένεια που τους χορηγήθηκε όταν ήρθαν, από το 1992 έως το 1995, παρότι πέρασαν τόσα χρόνια.
«Είμαστε όλοι Πόντιοι. Η μητέρα μου ήταν Ευφραιμίδου. Μεγαλώσαμε με ένα όνειρο. Να επιστρέψουμε στην πατρίδα. Και τόσα χρόνια μετά μας λένε ότι είμαστε αλλογενείς αλλοδαποί». Λέει η πρόεδρος των Παλιννοστούντων Ομογενών Αλεξανδρούπολης και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ομογενών Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Ελενα Τατεβοσιάν (φωτό). Η οποία εδώ και λίγα χρόνια έχει χάσει την ελληνική ιθαγένεια.
Μάλιστα εκκρεμεί μέχρι και απόφαση απέλασής της! Κάτι πρέπει να γίνει και να αποκατασταθεί η αδικία.
Χορηγούμενο